Cum Folosești Google Maps Pentru Călătorii: 10 Sfaturi Practice

Cine mai călătorește în ziua de azi fără să aibă o aplicație de navigare? Și a doua întrebare: Cine poate să bată Google-u? Tot la el ajungem atunci când celelalte cedează.

Adevărul e că Google are cea mai importantă resursă pentru optimizare: foarte multe date. Adică ei cunosc cel mai bine tendințele oamenilor, au cele mai optime interfețe, sunt orientați în totalitate spre neutralitate și eficiență pentru toți utilizatorii.

Citește în continuare pentru a descoperi o listă utilă de 10 sfaturi sau ponturi în utilizarea aplicației de navigare Google Maps pentru călătoriile tale.

1. Folosește fără direcții

Vezi harta în timp real fără să alegi o destinație

Odată ce deschizi aplicația Google Maps, apasă pe butonul care indică săgeata locației tale actuale. După apăsare butonul ar trebui să aibă o busolă pe ea. Acum ai activat modul liber de călătorie. Adică nu trebuie să setezi o destinație, în cazul în care știi drumul de exemplu. Dar te ajută să vezi pe unde ești, notificări de trafic și alte chestii utile de acest gen.

2. Folosește cu direcții

Alege o destinație și urmează direcțiile

Modul standard și cunoscut de majoritatea e de a folosi această aplicație pentru direcții. Caută o destinație, dă click pe Indicații și apoi Începe. Asta va porni modul de călătorie cu direcții.

Sus vei avea informații legate de următoarea intersecție, dacă trebuie să schimbi direcția sau mergi tot înainte. Jos vei avea informații generale. Anume câți kilometri mai ai până acolo, în cât timp estimat ajungi și ora aproximativă. Dacă dai click pe butonul de lângă Ieși, vei vedea traseul întreg pentru orientare.

Photo by CardMapr.nl on Unsplash

3. Trasee alternative

Alege din variante multiple de traseu

Dacă destinația ta are mai multe variante de traseu, Google Maps îți va oferi opțiunea să alegi cel pe care îl preferi. În mod obișnuit, aplicația va alege cel mai optim drum posibil. Acesta nu tinde să ofere opțiuni obscure prin tot felul de zone dubioase, decât drumuri principale.

De exemplu, ai putea opta pentru un drum în afara autostrăzii, dacă asta ai nevoie. Altfel Google Maps te va trimite pe cel mai rapid și bun drum. Fii atent dacă drumul are indicatoare de zone de lucru, în cazul în care ai putea opta pentru un alt drum chiar dacă este mai lung.

4. Adaugă un stop

Dacă vrei să oprești la un magazin, peco, etc.

Nu e necesar să pui pe rând locurile unde vrei să ajungi. Poți pune inițial locul final, iar ulterior să adaugi stopuri. Dacă vrei să mergi printr-un loc anume, sau vrei să oprești la un restaurant, sau să treci pe lângă un anumit obiectiv, ai posibilitatea să le adaugi ca stop pe parcurs.

Odată ce ai pornit modul de călătorie cu direcții, dă click pe butonul cu lupa pentru căutare, alege fie un loc specific, fie unul dintre butoanele propuse de benzinării, restaurante, cafenele, magazine alimentare, popasuri sau hoteluri. E foarte simplu să îți creezi traseul ideal astfel.

5. Zoom cu un singur deget

Double-tap, ține degetul și mișcă în sus sau jos

E super simplu să dai zoom fără să folosești deja clasicul pinch-to-zoom, adică cu ajutorul a două degete. Pe Google Maps poți să faci zoom in sau zoom out cu un singur deget. Mai exact, apasă rapid de două ori (double-tap), după care ții apăsat degetul. Cu degetul apăsat, dacă miști degetul în sus faci zoom out. Dacă miști în jos, faci zoom in. Este mult mai ușor atunci când nu ai două degete la dispoziție.

6. Vezi locații de interes

Atracții turistice, restaurante, hoteluri, etc.

Odată ce deschizi aplicația, sub căsuța pentru căutare vei avea câteva opțiuni utile. Aici găsești butoane rapide pentru benzinării, magazine alimentare, restaurante, bancomate, hoteluri, farmacii, centre comerciale. Dacă dai click pe Mai Mult, mai ai opțiuni precum cafenele, parcuri, atracții, muzee, închirieri auto, spălătorii, spitale, etc.

Odată ce dai click pe o categorie, vor apărea pe hartă locațiile relevante disponibile în zonă. Unele vor avea și alte detalii, precum costul benzinei la benzinării, costul pe noapte la hoteluri, etc. Acestea sunt utile în orientarea ușoară printr-un oraș nou, sau într-o zonă puțin cunoscută de tine. Să nu uiți că orice e la un click distanță. (Sau noa, câteva clickuri.)

7. Hărți salvate fără internet

Dacă nu ai internet, să nu te rătăcești

În cazul în care nu ai acces la internet, ai posibilitatea să-ți salvezi anumite zone de hărți în totalitate pe telefonul tău. Ține cont că hărțile ocupă memorie în telefonul tău. Cu cât mai mare e harta, cu atât mai mult spațiu va ocupa. Prin urmare, alege zonele importante de care știi că vei avea nevoie.

Deschide Google Maps, apasă pe poza ta de profil din căsuța de căutare de sus. Apoi apasă pe Hărți Offline. Aici poți apăsa pe Selectează Propria Hartă și apoi Descarcă. După ce descărcarea va fi gata, vei vedea hărțile tale salvate offline. Dacă nu mai ai internet, părțile acelea vor funcționa normal cu siguranță.

Acuma dacă bateria ți se termină, nu mai poate Google Maps să facă nimic. Te descurci tu cumva. Întrebi oamenii, ca în antichitate.

Photo by Cristofer Maximilian on Unsplash

8. Timpul optim de plecare

Primește o notificare pentru când ar trebui să pleci

Dacă trebuie să ajungi undeva la o anumită oră, de exemplu la aeroport sau când se deschide o locație, poți opta pentru a fi notificat. Google Maps poate calcula nu doar distanța pe traseul ales, dar și condițiile de trafic și vreme. El îți va da o notificare estimativă pentru când ar trebui să pornești de acasă.

Deschide aplicația, caută locația unde trebuie să ajungi și apasă pe Indicații. Aici trebuie să setezi ora la care ai vrea să fii acolo. Sus în dreapta ai un buton cu trei puncte ... care îți deschide o listă. Aici apasă pe Setează un memento de plecare. Acum vei alege dacă te referi la plecare sau sosire, data și ora. Apoi trebuie să dai click pe Memento.

Fii sigur că aplicația are permisiunea de a trimite notificări telefonului. Altfel nu vei primi notificarea.

9. Vezi traficul pe traseu

Dacă-i galben mai e cum mai e, dar dacă-i roșu…

Când alegi o destinație, traseul marcat cu albastru poate avea segmente galbene sau roșii pentru a indica condițiile de trafic estimate din prezent. Acestea te pot ajuta să alegi un traseu alternativ dacă există unul.

Deasemenea, poți să vezi condițiile de trafic fără să alegi o destinație. Deschide aplicația, apasă pe butonul de straturi de sub căsuța de căutare (în dreapta). Adică cele 2 romburi suprapuse. Aici ai opțiunea de a include starea traficului pe hartă. Vezi și celelalte opțiuni de aici în caz că te interesează.

10. Schimbă iconița mașinii

Poți alege din câteva mașinuțe colorate

Da, în loc de săgețica care îți arată poziția și direcția ta, ai putea să ai o mașinuță. Adică să vezi mașinuța care reprezintă mașina ta.

E foarte simplu. Pornește o călătorie cu destinație. Dă click pe săgețica care identifică mașina ta. Iar aici vei putea alege pictograma pentru vehicul. Nu sunt cele mai fancy iconițe, dar măcar arată ca o mașină. Roșu, verde sau galben.


Acestea au fost cele 10 sfaturi utile pentru a folosi Google Maps în călătorii. E bine să știi ce poți să faci cu aplicația. Dacă tot o folosești, să o folosești din plin. Cu toate funcțiile de care poate nu te-ai interesat să vezi dacă există. Dar acum știi.

Fiecare obiectiv pe Fermoar are și un buton în prima parte a paginii care te trimite direct pe aplicația Google Maps (sau Waze dacă alegi acesta) cu locația obiectivului turistic deja selectată ca destinație. Te ajută să găsești mai repede una alta.