Biserica fortificată din Viscri este unul dintre cele mai pitorești lăcașuri de cult din România, datorită așezării și arhitecturii sale. Biserica a fost inițial romano-catolică și a fost construită de către o comunitate germană de sași transilvăneni undeva în secolul al XIII-lea, când Transilvania aparținea Regatului Ungariei. Ulterior, după Reforma protestantă, Biserica fortificată din Viscri devine o biserică Luterană.
Din anul 1999, Biserica fortificată din Viscri face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Construcția bisericii s-a făcut în anul 1225 pe un teren unde în vechime era o bazilică romană. Stilul în care este construită biserica este unul gothic. Inițial biserica nu avea fortificație, aceasta a fost construită două secole mai târziu ca scut împotriva asediilor otomane. Fortificația are astfel ziduri masive, turnuri de apărare și bastioane. Dacă dorești să ai o panoramă grozavă asupra satului Viscri, există posibilitatea să urci în cel mai înalt turn al fortificației.
Biserica fortificată din Viscri găzduiește o orgă veche de 300 de ani, o bijuterie de mare valoare pentru țara noastră. Tot aici este și un altar pictat într-un mod deosebit. Principala atracție a bisericii este însă cristalnița sculptată în piatră undeva în secolul al XII-lea. Se spune că aceasta ar proveni de la prima biserică a satului Viscri – capela Alba Ecclesia.
Din ansamblul fortificației, face parte și un mic muzeu în care pot fi admirate diverse obiecte şi unelte tradiţionale din viaţa de zi cu zi a saşilor.
Fortificația a avut parte de reconstruiri și întăriri masive în perioada anilor ‘70 şi ‘90, lucrările fiind sprijinite financiar de către Mihai Eminescu Trust și fundaţia patronată de Prinţul Charles. Prințul Charles a mai sprijinit implementarea a mai mult de 300 de proiecte de restaurare a patrimoniului cultural.