Jud Brașov Loc Viscri

Biserica Biserica fortificată din Viscri fortificată din Viscri

Biserică ca din povești

© Romanian Journeys

📌 Această biserică a fort construită pe vremea când Transilvania era sub conducerea Regatului Ungariei, prin anii 1000-1301. Inițial a fost o biserică catolică, ulterior, după Reformă a devenit biserică evanghelică.

Hartă și direcții
Aflat la de Brașov, reședința județului Brașov.

Biserica fortificată din Viscri este unul dintre cele mai pitorești lăcașuri de cult din România, datorită așezării și arhitecturii sale. Biserica a fost inițial romano-catolică și a fost construită de către o comunitate germană de sași transilvăneni undeva în secolul al XIII-lea, când Transilvania aparținea Regatului Ungariei. Ulterior, după Reforma protestantă, Biserica fortificată din Viscri devine o biserică Luterană.

Din anul 1999, Biserica fortificată din Viscri face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Construcția bisericii s-a făcut în anul 1225 pe un teren unde în vechime era o bazilică romană. Stilul în care este construită biserica este unul gothic. Inițial biserica nu avea fortificație, aceasta a fost construită două secole mai târziu ca scut împotriva asediilor otomane. Fortificația are astfel ziduri masive, turnuri de apărare și bastioane. Dacă dorești să ai o panoramă grozavă asupra satului Viscri, există posibilitatea să urci în cel mai înalt turn al fortificației.

Biserica fortificată din Viscri găzduiește o orgă veche de 300 de ani, o bijuterie de mare valoare pentru țara noastră. Tot aici este și un altar pictat într-un mod deosebit. Principala atracție a bisericii este însă cristalnița sculptată în piatră undeva în secolul al XII-lea. Se spune că aceasta ar proveni de la prima biserică a satului Viscri – capela Alba Ecclesia.

Din ansamblul fortificației, face parte și un mic muzeu în care pot fi admirate diverse obiecte şi unelte tradiţionale din viaţa de zi cu zi a saşilor.

Fortificația a avut parte de reconstruiri și întăriri masive în perioada anilor ‘70 şi ‘90, lucrările fiind sprijinite financiar de către Mihai Eminescu Trust și fundaţia patronată de Prinţul Charles. Prințul Charles a mai sprijinit implementarea a mai mult de 300 de proiecte de restaurare a patrimoniului cultural.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 20, 2023.