Traseul Cheile Tișiței este un traseu montan ușor de parcurs. Lungimea traseului este de 7,5 km până la Tunelul Mare – aici se termină de obicei pentru majoritatea vizitatorilor, dar dacă ești curios și curajos mai poți merge, desigur.
Este recomandat ca pentru acest traseu să ai o pereche de bocanci sau o pereche de încălțări ceva mai solide, deoarece traseul duce prin pădure cu zone stâncoase. Repet, nu este dificil, dar tot mai poți aluneca pe alocuri. În două locuri, poteca este foarte îngustă și ești nevoit să mergi pe lângă malul abrupt al râului. De asemenea, pe drum vei întâlni și câteva poduri de lemn ce trec peste apă și o scară verticală peste o stâncă imensă. Nu este periculos nici pentru copii, atât timp cât sunt atenți și nu se grăbesc.
Dacă mergi lejer, fără grabă, traseul durează cam 5 ore în total (3 la dus, 2 la întoarcere). Este important să ai cu tine apă, deoarece pe parcursul traseului nu vei găsi apă potabilă. Dacă vrei să intri în tunelul ce se află în chei, poate că ar fi bine să ai o lanternă sau telefonul, că doar toți avem lanterne acolo.
Marcajul traseului este un triunghi roșu. Nu te abate de la drum pentru că te poți pierde foarte ușor în pădurea ce înconjoară minunatele chei. Cheile Tișiței adăpostesc și câteva capre negre, așa că pregătește-te să le vezi cocoțate pe stânci, mai ales dacă mergi mai de dimineață.
Povestea tragică din anul 2022
În vara anului 2022, traseul a fost distrus de calamități. Cheile Tișiței au avut parte de alunecări e teren și câteva pietre de pe stânci s-au desprins. De aceea nu mai este recomandat să fie vizitat de către turiști. Doar cei experimentați și bine echipați îl mai pot parcurge.