Grădina Zmeilor
Un labirint de stânci bizare
Grădina Zmeilor este o arie protejată din județul Sălaj, la baza dealului Dumbrava și se întinde pe o suprafață de 3 hectare. Ansamblu este format din stânci neregulate, cu forme bizare. De-a lungul timpului aceste stânci au primit tot felul de nume amuzante care descriu forma lor: Degețelul, Fata Cătanii, Moșu, Zmeul și Zmeoaica, Călugării, Acul Cleopatrei, Căpitanul, Eva, Soldații, Dorobanțul.
Stâncile sunt formate din gresii de culoare cenușiu-gălbuie atribuite perioadei holocenului (aproximativ 11.650 de ani în urmă). Aceste stânci s-au format prin acțiunile repetate ale aerului, apei și prăbușilor de-a lungul timpului.
Ca și floră, în această arie protejată găsim diferite specii de arbori și arbuști: fag, carpen, stejar, tei pucios, plop tremurător, frasin, alun, corn, sânger, mur, măceș.
La nivel e ierburi și flori se găsesc aici plante cu specii mediteranene, daco-balcanice, pontice sau panonice, majoritatea din ele fiind protejate de lege. Ca să amintim câteva din ele: laptele cucului, osul iepurelui, frag, gaiță albastră, ghiocel, talpa gâștii, coada-calului, sunătoare, rostopască, podbal și multe altele.
De asemenea, aria adăpostește și păsări, insecte, reptile și mamifere: porci mistreți, veverițe, vulpi, iepuri, ciocănitoare de mai multe tipuri, pițigoi, pupăza, cuc, salamandre, șerpi, libelule și multe alte viețuitoare mari și mici.