Cetatea Rupea a fost reabilitată în anul 2013 și introdusă în circuitul turistic al României. Până atunci aceasta era doar o ruină uitată. Pentru reabilitarea acesteia a fost nevoie de o investiție de 6 milioane de euro. Această investiție a fost făcută în proporție de 75% de către Uniunea Europeană.
Scurt Istoric
Primele atestări cu privire la Cetatea Rupea datează din anul 1324, când sașii din împrejurimi au folosit cetatea ca refugiu în timp ce se revoltau împotriva regelui Carol Robert al Ungariei. Cetatea Rupea a avut tot de fortăreață și adăpost pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi.
Așezată strategic pe o stâncă din bazalt, chiar la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Țara Românescă și Moldova, cetatea Rupea era în secolul al XV-lea, un important centru comercial și meșteșugăresc. Descoperirile arheologice au scos la iveală diverse obiecte ce datează din acea epocă: unelte din piatră, urne funerare și fragmente ceramice.
În perioada anilor 1432-1437, cetatea a fost jefuită de către turci. În anul 1643 a izbucnit un incendiu în urma căruia, cetatea a fost abandonată și părăsită, astfel, cetatea a devenit o ruină.
În anul 1716, cetatea Rupea este folosită ca adăpost pentru supraviețuitorii epidemiei de ciumă. Epidemia a izbucnit în localitatea de lângă cetate. Din anul 1790, cetatea este abandonată definitiv. O furtună puternică i-a distrus acoperișul, ceea ce o făcea să nu mai fie folosită ca adăpost sau refugiu.
Arhitectura cetății
Cetatea Rupea are un stil țărănesc, inițial, având patru zone întărite cu turnuri poligonale. Ulterior, aceasta este extinsă și i se adaugă două curți interioare și trei turnuri de apărare.
Cetatea are trei incinte:
- Cetatea de sus – cea mai veche construcție cuprinde: o fântănă adâncă de 50 de metri, turnul Slaninii și extinderile făcute mai târziu. Are o suprafață de peste 1500 de m.
- Cetatea de mijloc – a fost construită în secolul al XV-lea și cuprinde: turnul cu gratii, capela și turnul Pentagonal unic în Europa.
- Cetatea de jos – a fost construită în secolul al XVIII-lea și cuprinde locuința paznicului cetății și magazia militară.
Cetatea în prezent
Suprafața cetății este de 11 hectare și este una dintre cele mai vechi fortificații din România. Cetatea Rupea a beneficiat de o restaurare în perioada anilor 2010-2012. Doar o parte din zestrea originală a avut parte de renovare, de aceea se mai pot vedea și rămășițele din construcția inițială.