Lacul Colibița a fost creat între anii 1977-1991 pe râul Bistrița Bârgăului, în Munții Călimani în scop hidroenergetic. Lacul are o suprafață de 270 hectare și 13 km lungime. Situat la o altitudine de 900 metri, în jurul său s-a creat stațiunea turistică Colibița.
Pe lac sunt prezente câteva insulițe ce oferă un peisaj mirific. De asemenea, se poate vizita și barajul Colibița care are o înălțime de 92 metri și lățime de 300 metri.
Zona din jurul lacului Colibița este cunoscută pentru puritatea aerului. Concentrației de ozon din jurul lacului este de 90 micrograme/m3, în condițiile în care concentrația maximă de ozon în România este de 72,6 micrograme/m3. Valoarea ce se găsește la Colibița este ca și cea din Munții Alpi.
Pe lângă aerul curat și o priveliște superbă, poți să te dai cu barca sau hidrobicicleta pe lac, să te bucuri de el în toată splendoarea lui. De asemenea, poți pescui sau să faci drumeții montane în munții ce înconjoară lacul. Poți să te interesezi și să afli de unde poți închiria caiac, deoarece există și această posibilitate.
Legenda Lacului Colibița
Bătrânii locului spun că lacul Colibița este un lac blestemat ce își ia în fiecare an tribut – în vieți omenești. Acest blestem ar fi declanșat din cauză că sub lac se află câteva case și o biserică scufundată. Totodată, se spune că în apele lacului trăiesc pești mari care mănâncă corpurile care se scufundă. De aceea, niciodată cei înecați în lacul Colibița nu pot fi găsiți.