Peștera Peștera Ialomiței Ialomiței

Peștera din inima Masivului Bucegi

Alte denumiri: Peștera Schitul Ialomiței, Peștera Schitului, Peștera Ialomicioarei
© Vlad Costache

📌 Peștera se află la o altitudine de peste 1600 de metri și este una dintre cele mai cunoscute și vizitate peșteri din România. Acest obiectiv turistic este un fel de 2 în 1, deoarece chiar la intrarea în peșteră se află Mănăstirea Ialomiței.

Hartă și direcții
Aflat la de Târgoviște, reședința județului Dâmbovița.

Peștera Ialomiței este o peșteră din Munții Bucegi ce se află la o altitudine de 1660 metri. Peștera are un singur nivel cu o lungime de  aproximativ 480 de metri (80 de metri din aceasta sunt închiși și indisponibili pentru vizitare. În interiorul peșterii se află un părți ce străbate toată peștera.

Sălile Peșterii Ialomiței

  • Sala Mihnea Vodă este prima sală din peșteră și are o lungime de 115 metri. Până în anul 1924, râul Peșterii trecea prin această sală, cu timpul însă cursul acestuia s-a deplasat mai în jos în subteran, chiar înainte de a ajunge la grotă.
  • Sala Pasaj are o lungime de 20 de metri și o înălțime ce variază între 1,5-2 metri.
  • Sălile Decebal și Sfânta Maria sunt legate între ele. Ambele au o lungime cuprindă între 10-30 de metri și înălțime între 2-10 metri. Denumirea de Sala Sfânta Maria a fost dată din cauza unei stalagmite ce seamănă cu statuia Fecioarei.
  • Sala Urșilor este lipsită de apă și are sol bolovănos. Cu toate acestea este cea mai mare grotă din peșteră. Aici au fost găsite câteva oseminte de urși.

La intrarea în peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată aici de către voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a fost ridicată în secolul al XVI-lea, iar de atunci a ars de câteva ori, însă de fiecare dată s-au găsit oameni care să o reconstruiască.

Legenda peșterii

Conform legendei, în peștera Ialomiței a trăit un pustnic ce a părăsit schitul. Cu timpul însă a descoperit că nu trăiește singur în peșteră ci că aici este casa unui urs. Cei doi s-au împrietenit. Noaptea o petreceau împreună iar ziua ursul ieșea afară iar pustnicul se ruga. De aceea, locul în care se ruga pustnicul este sfânt și binecuvântat.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 28, 2023.