Arcul de Triumf se află în partea nordică a Bucureștiului, în sectorul 1. Monumentul a fost proiectat de către arhitectul și restauratorul de monumente istorice, Petre Antonescu și construit între anii 1921-1922. Scopul acestui monument a fost comemorarea participării României în Primul Război Mondial.
Înălțimea monumentului este de 27 metri. Forma acestuia este paralelipipedică, cu singură deschidere. La construirea acestuia, pe lângă sculptori români, au participat și câțiva sculptori din Italia.
Graba strică treaba
Construcția monumentului a fost extrem de grăbită, ceea ce a făcut ca doar scheletul să fie turnat în beton armat. Basoreliefurile exterioare au fost făcute din ipsos. Această grabă și neglijență a dus la o deteriorare progresivă. De aceea, după 10 ani de la construcția primei variante a Arcului de Triumf, se hotărăște reconstrucția acestuia. De data aceasta, a fost construit din granitul din Deva, într-un stil clasic, având ca inspirație Arcul de Triumf din Paris.
Arcul de Triumf și Regimul Comunist
O dată cu instaurarea Regimului Comunist în România, monumentul din nordul Bucureștiului a fost de-a dreptul mutilat:
- Textele regelui Ferdinand de pe părțile laterale ale monumentului au fost scoase.
- Efigiile regelui Ferdinand și ale reginei Maria de pe frontispiciul fațadei, realizate de către sculptorul Alexandru Călinescu au fost scoase și distruse.
- Cele două efigii cu membrii familiei regale au fost înlocuite de două mari flori de piatră.
După căderea Regimului Comunist, cele două flori de piatră au fost scoase și în locul lor s-au pus două medalioane din bronz, cu chipurile regelui Ferdinand și al reginei Maria. Din păcate inscripțiile de pe panourile laterale au rămas tot martelate.
Arcul de Triumf astăzi
Chiar dacă Arcul de Triumf este un simbol al capitalei noastre, Primăria Bucureștiului nu deține actul de proprietate asupra acestuia. În interiorul monumentului se află un muzeu, însă acesta este deschis spre vizitare numai cu anumite ocazii speciale. Cu toate acestea, muzeul adăpostește următoarele expoziții:
- Marele Război al Reîntregirii Neamului
- Heraldica Marilor Familii Boierești
- Arcul de Triumf în Imagini
- Marea Unire de la 1918
Chiar dacă muzeul nu este disponibil vizitării (oricând), Arcul de Triumf se poate vizita și se poate urca chiar în vârful acestuia, pe terasă.