Jud Sibiu Loc Cârța

Abația Abația Cisterciană Cârța Cisterciană Cârța

Unica mănăstire cisterciană din România

Alte denumiri: Mănăstirea Cârța, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța
© Raul Dumitruv 2021

📌 Această mănăstire are o vechime de peste 800 de ani. A fost înființată de către regele Emeric în anul 1202. În prezent, din această mănăstire se folosește numai o capelă pentru comunitatea evanghelică din localitate, restul ansamblului fiind ruină.

Hartă și direcții
Aflat la de Sibiu, reședința județului Sibiu.

Mănăstirea de la Cârța a fost construită în anul 1202 la inițiativa regelui Emeric al Ungariei de către călugării cistercieni. Inițial, construcția a fost făcută din lemn. Ulterior, în anii următori a fost construită și în piatră.

De câteva ori, mănăstirea a fost distrusă de tot, însă de fiecare dată se găseau oameni care să o refacă la loc. În anul 1474, Matei Convin a desființat mănăstirea și a transferat toate bunurile acesteia în posesia orașului Sibiu. De ce ar face una ca asta? Ei bine, îi acuzase pe preoți că s-ar fi abătut de la bunele moravuri. În realitate însă, acesta dorea să îi alunge din Transilvania și Ungaria pentru că erau foarte înstăriți și pentru că îi erau supuși Papei de la Roma.

În anul 1550, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța devine parohie evanghelică.

Arhitectura mănăstirii

Abația Cisterciană Cârța este prima biserică de pe teritoriul țării noastre ce a fost consrtuită în două stiluri: romanic și gotic timpuriu. Chiar și astăzi se mai pot vedea aceste două îmbinări pe ruinele ce au mai rămas.

Ansamblul de la Cârța are în compoziția sa mai multe obiective care mai de care mai interesant:

  • Moara cu 3 ciocănele – aceasta a fost folosită și de către localnicii din jur, în schimbul unei taxe ce o plăteau călugărilor. Moara funcționează pe un mic canal din fața casei parohiale.
  • Cimitirul soldaților – trupurile soldaților germani căzuți în Primul Război Mondial la Porumbacu (1916) au fost mutate aici în anul 1928 pentru a fi protejate.
  • Simboluri tradiționale cistercieneToiagul păstoresc și Crucea Soarelui. Aceste două simboluri se găsesc în orice mănăstire cisterciană. Sub aceste simboluri erau de obicei înmormântați călugării.
  • Statuia lui Roland – reprezintă un simbol al libertății și al dreptății. Roland fiind un erou și paladin al lui Carol cel Mare.
  • Orga mecanică – are o vechime de peste 200 de ani.
  • Biserica evanghelică – este o biserică micuță, cu podele ce scârțâie la fiecare pas. Băncile bisericii sunt pline de cărți de cântări deschise, deoarece și în prezent, sașii din jur țin slujbă aici.

Legenda mănăstirii

Conform legendei, în această mănăstirea trăiau câțiva călugări. Însă condițiile acestora erau tare obscure. Aceștia duceau o viață austeră. Erau privați de mâncare, mâncau doar o fiertură din frunze de fag și rar brânză. Nu aveau parte de nici o comoditate și confort. Dormeau toți împreună pe niște paturi de fân fără niciun acoperământ. De aceea, deseori frigul era vestitorul morții. Datorită acestor condiții precare, mulți călugări mureau la vârste fragede. Sufletele neînsuflețite ale călugărilor au fost înmormântate în curtea mănăstirii. De aceea se spune că sufletele chinuite ale călugărilor bântuie și astăzi lăcașul sfânt de la Cârța.

Linkuri Abația Cisterciană Cârța

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în iunie 5, 2023.