Muzeul ASTRA se află lângă orașul Sibiu, pe un teren de 96 de hectare, înconjurat de pădurea Dumbrava Sibiului. Acest ansamblu cuprinde creații ale civilizației populare tradiționale românești. Muzeul găzduiește peste 300 de clădiri și alei lungi de 10 km. La ultimul inventar al obiectelor din muzeu, s-au numărat peste 16.000 de piese dintre care majoritatea expuse în interiorul clădirilor.
Scurt istoric
În anul 1963, o echipă condusă de Cornel Irimie, cercetător român de etnografie și folclor, înființează muzeul ASTRA. Muzeul este de fapt o resuscitare a Muzeului Etnografic-Istoric al Românilor din Transilvania, care a fost închis în anul 1950.
Deschiderea muzeului s-a făcut în anul 1967. Prima piesă de muzeu adusă aici a fost o moară hidraulică cu aducțiune inferioară. Și astăzi se poate vedea în sigla muzeului. În anul 1971, au fost aduse casele țărănești și atelierele meșteșugărești. Ulterior, în anul 1989, se adaugă și clădiri și articole ce țin de utilitate publică și socială: biserică, școală, cârciumă și popicărie. În anul 1990, numele muzeului se schimbă și devine Muzeul Civilizației Populare Tradiționale.
Ce găsești în acest minunat complex tradițional?
Muzeu găzduiește ateliere meșteșugărești, case tradiționale cum rar vezi, mori de vânt, instalații ce erau folosite înainte de industrializare, cât și lucrări populare realizate de meșteri iscusiți.
- Ocupații tradiționale: pescuit, pomicultură, apicultură, viticultură;
- Meșteșuguri tradiționale: prelucrarea textilelor, metalelor, lemnului și olăritul;
- Industrii tradiționale: morărit și ulei;
- Artă tradițională: arhitectură și artă populară;
- Popicărie – cea de aici este una veche adusă de la Păltiniș;
- Bucătărie țărănească tradițională: Hanul din Bătrâni, Hanul din Tulgheș;
- Plimbare cu barca pe lacul Dumbrava;
- Activități și expoziții ocazionale: diferite festivaluri, târguri meșteșugărești, târguri de artă, proiecții de film, spectacole folclorice, slujbe religioase de sărbători.
Printre cele mai populare atracții din muzeul ASTRA sunt morile de vânt. Primul exponat de acest fel din muzeu a fost o moară de vânt din județul Hunedoara. Fascinant este faptul că fiecare moară poate fi vizitată, adică te poți urca în ele și să admiri cu câtă iscusință au fost făcute. Muzeul adăpostește peste 30 de mori de vânt diferite, adică cel puțin 23 de tipuri de mori. Chiar dacă acestea nu sunt puse în funcțiune pentru a nu se deteriora, majoritatea dintre ele sunt perfect funcționale.
De asemenea, din cadrul muzeului ASTRA face parte casa de pe bancnota de 10 lei. Casa aparținea unor pomicultori, din satul Vlădești, undeva între Râmnicu Vâlcea și Băile Olănești. Casa are în parte inferioară (la parter) o magazie și la etaj camere de locuit. Casa a fost donată muzeului de către proprietari cu tot ce se află în ea. Inclusiv, în una dintre camere se află o poză alb-negru cu aceștia.
Muzeul ASTRA poate fi vizitat în fiecare zi între orele 09:00-17:00 iar biletele se pot achiziționa la casieria muzeului sau chiar și online.