Jud Hunedoara

Barajul Barajul Gura Apelor Gura Apelor

Cel mai mare baraj din România

Alte denumiri: Barajul de la Gura Apei
© Elisa
Hartă și direcții
Aflat la de Deva, reședința județului Hunedoara.

Construirea barajului Gura Apelor a început în anul 1975 pe valea Râului Mare din Hațeg și a fost finalizată în anul 1986. În prezent, barajul Gura Apelor este cel mai mare baraj de miez de argilă și anrocamente din întreaga Europa.

Barajul a fost construit în urma Hotărârii Consiliului de Miniștri nr.759, ca prima investiție pentru amenajarea potențialului hidroenergetic al Râului Mare. În cadrul acestui proiect a fost construit barajul Gura Apelor, hidrocentrala Clopotiva și hidrocentrala subterană Retezat. Puterea instalată în acest ansamblu hidrotehnic este de 349 MW cu o energie medie multianuală de peste 600 GWh.

© Pensiunea Retezat

Barajul Gura Apelor a fost construit din anrocamente cu nucleu central de argilă și are o înălțime de 168 de metri. Suprafața lacului de acumulare care s-a format în urma construirii barajului este de 390 hectare și un volum total de apă de 210 milioane metri cubi.

Tragedia din 1999

Vara anului 1999 a fost plină de ploi torențiale în Retezat. Specialiștii au căzut de acord că debitul apei pe Râul Mare a ajuns la 1.000 de metri cubi pe secundă. Torentul ce s-a format în urma acestor ploi a fost necruțător. În noaptea spre 12 iulie, puterea apei a dezrădăcinat copacii, a spălat deluviul până la rocă şi a adus totul pe platforma locuită. În urma tragediei 14 oameni și-au pierdut viața, printre care și copii.

Căile de acces spre colonia muncitorească de la Brazi au fost blocate, de aceea ajutoarele nu au avut ce face până în ziua următoare. Pe data de 13 iulie au intervenit cu ajutorul elicopterelor. Colonia Brazi era toată scufundată în noroi, mâzgă, copaci rupți peste tot. Șoseaua de acces era acoperită cu aluviuni de 4 metri. Podul peste Râul Mare a fost în totalitate blocat.

Autoritățile și specialiștii au afirmat că dacă barajul nu exista, aluviunile ar fi ajuns până în Simeria iar orașul Hațeg era șters de pe hartă. Daunele materiale produse de acest torent au fost de 30 de miliarde de lei vechi.

Articolul a fost actualizat acum 1 an, în aprilie 20, 2023.