Castelul Cantacuzino a fost înălțat în decurs a cinci ani, lucrările fiind finalizate în anul 1911. Planurile clădirii au fost realizate de renumitului arhitect Grigore Cerchez. Castelul a fost construi din inițiativa și dorința prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (numit și „Nababul”).
În locul unde a fost construit castelul era cândva o veche cabană de vânătoare, folosită de familia prințului ca loc de popas în călătoriile spre Brașov.
Pentru vremea de atunci castelul Cantacuzino era dotat cu mobilier și dotări moderne: electricitate, sistem de canalizare, apă potabilă, cât și stilul întreg al construcției și a amenajării. Castelul a fost construit în piatră cioplită la exterior și în interior cărămidă. Fundația castelului este din beton și acoperișul din țiglă.
Structura Castelului Cantacuzino
Ansamblul castelului cuprinde patru corpuri: pavilionul central, pavilionul de serviciu, vila administrativă și capela castelului. Pavilionul central este reprezentat de demisol, parter și etaj, împreună având 3.148,02 m². Pavilionul de serviciu are parter și etaj cu o suprafață de 403,80 m2. Vila administrativă are un singur nivel de 114,41 m². Capela castelului poartă hramul Sfântului Gheorghe-Biruitorul, iar la sfințirea acesteia, în anul 1936 a participat Regina Maria și Principesa Ileana. Curtea castelului are o suprafață de 3,5 hectare, iar domeniul Cantacuzino dispune de alte 970 hectare de pădure. Grădina castelului cuprinde trei havuzuri care cuprind: fântâni arteziene, copaci aliniați și o grotă antropică.
Interiorul Castelului Cantacuzino
Așa cum am mai spus, castelul a fost amenajat foarte modern și sofisticat pentru anii respectivi. Stilul este unul cu caracter romantic, cu multe detalii și ornamente:
- La primul nivel, se află un mozaic de tip roman
- Picturi murate realizate de pictori venețieni
- Feroneria din bronz cu ornamente a fost realizată la Paris
- Ușile sunt sculptate în lemn de stajar
- În holul principal se află ceramica glazurată italiană
- Plafoanele sunt casetate și sculptate în lemn de stejar
- Scara este realizată tot din stejar – se sprijină în totalitate în perete
- Mai multe scări din marmură de Carrara
- Șemineele au fost realizate din calcar de Albești și ornamentate cu foiță de aur și mozaic policrom
Pe lângă toate aceste lucrări nemaipomenite, pavilionul central găzduiește o galerie de picturi murale. Această galerie este unică în România și este realizată pe piele de Cordoba. Galeria este formată din 12 portrete în mărime naturală ale principalilor membri ai familiei Cantacuzino.
Pavilionul central mai adăpostește și o colecție de heraldică unică în România. Colecția cuprinde 27 de blazoane ale neamurilor boierești înrudite cu familia Cantacuzino.
Castelul Cantacuzino astăzi
În timpul naționalizării din 1948, castelul a intrat în proprietatea statului, însă a fost retrocedat moștenitoarei pe linie directă, Ioana Cantacuzino, strănepoata lui Gheorghe Grigore Cantacuzino.
În 2010, castelul a fost deschis publicului care poate vizita curtea (îmbogățită cu diferite sculpturi ale artiștilor autohtoni, dar și din străinătate)și interiorul castelului. Începând cu anul 2015, la etajul superior a fost deschisă o galeria de artă cu expoziții periodice ale unor artiști celebri.
Din 2016, în curtea castelului se află un parc de aventură pentru copii și părinți. În 2012 a fost deschis primul restaurant din castel, iar în 2020 al doilea.
În anul 2022, castelul Cantacuzino a fost decorul pentru serialul Wensday, produs de Tim Burton. În serial, castelul este Academia Nevermore. Serialul a apărut în anul 2022 pe Netflix.