Castrul Roman Apulum a fost construit în anul 106 și a fost cel mai important centru pe vremea stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei. A fost construit datorită prezenței Legiunii a XIII-a Gemina (o legiune de elită a armatelor romane), dislocată din Vindobona (Viena de astăzi). Rolul acestei legiuni era de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.
Castrul a avut o dimensiune de 400 x 400 metri și a fost reședința guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis. De aceea, în vecinătatea castrului s-au construit și așezările romane.
În anul 2011 au fost descoperite câteva date și componente importante din perioada castrului:
- Undeva în apropiere bisericii Romano-Catolice s-a găsit un altar votiv închinat zeiței Nemesis (zeița răzbunării). Această descoperire i-a făcut pe cercetători să considere prezența unui edificiu sacru în cadrul castrului.
- S-a descoperit drumului roman „Via Principalis”, cât și fundațiile barăcilor soldaților.
- Aproape de a patra poartă a Cetății Albă Carolina, s-a descoperit un basorelief de marmură cu dimensiuni aproximative 50 cm x 30 cm. Aceasta afișează un bărbat ce ține o suliță în mâna dreaptă, iar cu mâna stângă sprijină un scut oval. Datorită bărbii, cercetătorii încadrează personajul în secolul al II-lea. Sub această imagine se află și o inscripție, care a putut fi descifrată: „SECUNDA RUDIS” – care tradus, înseamnă „a doua sabie de lemn”. De aceea, se presupune că acest bărbat era un instructor de gladiatori sau un gladiator eliberat.
La momentul actual, castrul face parte din „Traseul celor trei fortificații”, un obiectiv turistic din Alba Iulia și se poate vizita oricând.