Mocănița Maramureș
Singura cale ferată forestieră cu abur din lume
Mocănița din Maramureș este activă din anul 1932, atunci a început construcția căii ferate. La vremea aceea, în Europa, dar mai ales în zona Carpatică, acest tip de cale ferată cu ecartament îngust, era la mare căutare. Mocănița are un singur traseu. De aceea, la urcare, împingea vagoanele pentru lemn, iar la întoarcere, la coborâre, cu ajutorul gravitației, lemnul greu o trăgea în jos.
În timpul disputelor, în anul 1944, între trupele germane și maghiare, calea ferată de pe Valea Vaserului a fost parțial distrusă. De aceea, între 1946 – 1948 a fost reabilitată pentru a putea funcționa din nou la capacitate maximă. De atunci, Mocănița din Maramureș a circulat aproape tot timpul. Cu mici excepții.
În lume, Mocănița de pe Valea Vaserului este cunoscută ca ultima mocăniță care circulă pe cale ferată cu ecartament îngust, numai 760mm. De asemena, este unica mocăniță care mai circulă fiind alimentată cu cărbune și lemn.
Este un obiectiv important și valoros pentru România. De aceea, în anul 2005, au fost adăugate vagoane de călători, iar de atunci este deschisă și turiștilor.
În ziua de astăzi, Mocănița are două scopuri: Cel inițial, de a transporta lemnul, cât și ca obiectiv turistic, de a transporta curioșii și pasionații de aventură și turism. Traseul turistic are o lungime de aproape 22 km, prin pădure, cu peisaje care îți taie răsuflarea, pe când, cel forestier se întinde pe o lungime de 60 km.
În scop turistic, traseul începe din stația de la Vișeu de Sus, prin pădure, spre stația Novaț. De-a lungul râului Vaser, cu peisaje minunate, ca din poveste, mocănița face o alimentare cu apă pentru locomotivă, trece de stația Cozia și ajunge, într-un final la stația Paltin. La stația Paltin, este amenajat un spațiu unde se pot servi bunătăți tradiționale. De asemenea, există și un spațiu de picnic, unde turiștii se pot relaxa și savura bunătățile aduse sau cumpărate.
Datorită faptului că Mocănița are o viteză medie de 30 km pe oră, traseul turistic, dus-întors, durează 5 ore. Viteza mică oferă posibilitatea de a savura peisajul și de a te bucura de minunile pe care ni le oferă natura și turismul românesc.
Mocănița are și câteva rute mai speciale pe parcursul anului. Poți vedea aceste detalii pe site-ul oficial, de unde se pot achiziționa și bilete online (vezi mai jos).