Până nu de mult, cetatea Ladislau din Coronini, Caraș-Severin era doar o ruină uitată de lume și ochii turiștilor. Doar localnicii știau că pe deal se află o ruină, dar habar nu aveau cum arăta ea în vremea ei de glorie. Nici acum nu știm, însă cu ajutorul arhitecților specializați s-a făcut un plan inspirându-se din clădirile medievale din zonă și ruinele care existau.
Pe parcursul cercetărilor, arheologii au găsit multe săli ale cetății, ascunse, neștiute de nimeni. O adevărată comoară. Sperăm că vom avea acces la comorile arheologice o dată ce va fi pusă în funcțiune.
Momentan, lucrările de reabilitare au fost finalizate, urmând să aibă loc lucrările de restaurare. Din păcate, se întârzie destul de mult din cauza livrării materialelor, dar sperăm ca în prima parte a anului 2024 să fie finalizată complet. Deși inițial, cetatea trebuia să fie inaugurată în toamna anului 2023.
Urmează să mai fie adăugate platforme și pasarele pentru ca turiștii să poată admira minunata priveliște de pe dealurile localității. Priveliștea deasupra Dunării este cu totul uluitoare. Pe lângă asta, mai este nevoie de amenajarea unui drum de acces mai bun – din câte am înțeles, accesul se va face pe jos, însă mașinile vor putea fi parcate în parcarea de pe marginea drumului (o parcare special amenajată). Costul reabilitării ajunge undeva la aproximativ 5 milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene.
Cetatea Ladislau a fost ridicată în secolul XIV-lea de către maghiari, ca reacție la expansiunea otomană. Pe celălalt mal, pe partea Serbiei, se află o cetate geamănă, cetatea Golubăț. Aceasta a fost reabilitată acum aproximativ 10 ani. Cetatea poartă numele celui mai renumit rege arpadian Ladislau, devenit sfânt în urma canonizării din anul 1192. Pentru mai multe detalii istorice despre cetate, accesează linkul.