Cetatea Feldioarei a fost construită în secolul al XIII-lea de către cavalerii teutoni în Transilvania. Cetatea a fost distrusă de către turci în anul 1430, dar și de Vlad Țepeș în anul 1457. Locuitorii au refăcut-o chiar în același an. Ulterior, în urma luptei de la Feldioara, condusă de Petru Rareș cetatea a fost distrusă din nou. Până în anul 2013 cetatea Feldioarei a fost o ruină.
Proiectul și planurile de restaurare a cetății au început în anul 2012. Reconstruirea propriu-zisă a început în anul 2013, întreg proiect fiind finanțat de către Consiliul Județean Brașov. În total, se spune că restaurarea cetății Feldioara a costat 12 milioane de lei, însă numărul precis nu este menționat nicăieri.
Planul de restaurare prevedea și cercetarea aprofundată de natură arheologică a locului în care a fost vechea cetate. Cercetarea a avut loc sub conducerea arheologului Daniela Marcu-Istrat. În urma acesteia s-a descoperit că situl arheologic a fost locuit de mii de ani în urmă. De asemenea, s-au găsit artefacte foarte bine păstrate din perioada neolitică, geto-dacică și medievală. Toate aceste descoperiri vor putea fi vizionate în muzeul cetății.
Toate zidurile și turnurile cetății au fost restaurate. Fântână de 70 de metri a fost reconstruită și ea. Problema de care s-au lovit arhitecții și cei care s-au ocupat de proiectarea planurilor a fost faptul că nu se cunoaște forma exactă a cetății. De aceea, a fost reconstruit doar acele ziduri și turnuri la care s-au găsit informații de natură istorică.
Cetatea Feldioarei a fost deschisă publicului și vizitatorilor în anul 2017. O dată cu această deschidere s-a stabilit faptul că festivalul „Trandafirul din Cetate” se va organiza de acum încolo în Cetatea Feldioarei.