Jud Buzău Loc Buzău

Conacul Conacul Marghiloman din Buzău Marghiloman din Buzău

Alte denumiri: Vila Albatros
© Emilia Morariu

📌 Conacul Marghiloman este unul dintre cele mai apreciate și cunoscute clădiri din orașul Buzău, cu o poveste impresionantă însă știută de prea puțini oameni.

Hartă și direcții
Aflat în Buzău, reședința județului Buzău.

Conacul Marghiloman a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe un teren care se presupune că a fost câștigat de Iancu Marghiloman (tatăl viitorului prim-ministru Alexandru Marghiloman) trișând la un joc de cărți. Trișarea este doar o speculație, însă faptul că a câștigat terenul în urma jocului este adevărat.

Iancu Marghiloman a făcut parte dintr-o familie înstărită din Buzău, el însuși fiind judecător, avocat, deputat, senator, ministru, prim-ministru, a activat în cadrul Partidului Conservator și a avut un rol important în cadrul Primului Război Mondial.

Conacul Marghiloman a fost pentru Iancu Marghiloman un loc în care venea să se recreeze, să se relaxeze împreună cu familia sa. Deoarece conacul era un loc de suflet pentru acesta, a hotărât ca în anul 1893 să-l modernizeze după moda vremii, angajându-l pe arhitectul Paul Gottreau.

După moartea sa, în anul 1925, toată averea, respectiv Conacul Marghiloman intră în posesia soției sale Maria Marghiloman. Însă aceasta neavând grijă de posesiunile soțului, pierde terenul, conacul și toată averea agonisită de soțul său, Iancu Marghiloman.

În timpul Regimului Comunist domeniul Albatros este distrus complet. În locul florilor au fost plantate legumele, iar arborii ornamentali au fost lăsați de izbeliște. După perioada comunistă, din cauza neimplicării oficialităților conacul și tot ce îl înconjura ajunge o paragină.

În anul 2011 au început lucrările de restaurare a conacului și a parcului Marghiloman. În prezent aici se organizează diverse evenimente culturale.

© Radu Eduard
Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 3, 2023.