📌 Lacul Sfânta Ana se află în masivul Ciomatu din județul Harghita, aproape de stațiunea Tușnad. În urma măsurătorilor îndelungate, s-a constatat faptul că lacul are o formă aproape circulară, asemănătoare cu o paletă a unui pictor. Suprafața lacului s-a schimbat de-a lungul timpului, având în jur de 19,3 ha.
Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din țara noastră și din Europa Centrală, de aceea, este o atracție turistică importantă atât pentru Ținutul Secuiesc, cât și pentru România. Lacul s-a format pe fundul unui vulcan stins. Lacul se află la o altitudine de 950 metri și se află pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Mohoş.
Forma lacului este una circulară (seamănă cu paleta unui pictor) și are o suprafață în continuă schimbare. De ce? Pentru că suprafața acestuia este indicată de nivelul apei. Prin urmare, suprafața variază între 19-22 ha. La fel de variată este și adâncimea lacului Sfânta Ana. Datorită fluctuației apei, dar și a scurgerilor subterane, adâncimea variază între 6-7 metri. De-a lungul anilor, adâncimea lacului a scăzut. Din datele vechi, putem observa că la sfârșitul anilor 1800, lacului avea o adâncime de 12 metri, cu aproape jumătate mai mult. Experții se tem că în câțiva ani, lacul Sfânta Ana ar putea deveni doar o mlaștină.
Cum ajung la Lacul Sfânta Ana?
Lacul poate fi accesat dinspre Târgu Secuiesc din direcția Turia pe DN113 sau prin legătura DN12 din localitatea Bixad. Dacă ești în drumeție, poți ajunge în 4,7 km de la Tușnad Băi pe poteca turistică marcată cu cruce roșie.
Dacă vizitezi lacul în sezonul cald, te poți bucura de picnic la malul lacului sau te poți bucura chiar de o plimbare cu barca. De asemenea, există și o zonă special amenajată pentru picnic. Scăldatul este strict interzis, însă, conform legendelor, dacă îți speli mâinile în lac, vei fi protejat de Zâna Lacului.