7 Muzee Din București Cum Nu Ai Mai Văzut
De multe ori oamenii au impresia că mersul la muzeu este o activitate plictisitoare menită pentru oamenii citiți și intelectuali care toată ziua citesc și studiază. Ei bine, NU! Muzeele despre care am scris mai jos sunt pentru ochii tuturor. Nu trebuie să cunoști toată istoria lumii ca să fii impresionat. Muzeele de mai jos sunt speciale prin expozițiile și colecțiile pe care le dețin și prin atracțiile ce ți le oferă.
1. Muzeul Casa Ceaușescu
Lăcașul liderilor comuniști
Casa soților Ceaușescu este o casă impresionantă, un adevărat exponat al luxului și extravaganței. Casa a fost păstrată așa cum era ea o dată, plină de lucrările de artă ale artiștilor români. Cei doi au avut o slăbiciune pentru obiectele fabricate în România, de aceea, majoritatea lucrurilor ce se găsesc aici sunt autohtone. Chiar și hainele Elenei Ceaușescu erau majoritatea fabricate în România și chiar o parte din garderoba ei se poate vedea în muzeu.
Bineînțeles că unele încăperi erau inspirate după alte clădiri și încăperi celebre, cum ar fi terasa care a fost făcută după terasa lui Fidel Castro. De asemena, saloanele au fost inspirate după Versailles. Printre principalele atracții din casa Ceaușescu este grădina de iarnă, plină de verdeață și cu un mandarin în mijloc. Soții Ceaușescu au avut și o pisică imensă decorată cu un brâu de mozaic spectaculos. Mozaicul a fost și el realizat de doi artiști români.
Sunt multe lucruri și obiecte spectaculoase în casa soților Ceaușescu, este greu să le redai în cuvinte. De aceea, trebuie neapărat văzute, deoarece este interesant să vezi în ce condiții trăia familia Ceaușescu, atât cât le permitea timpul, bineînțeles.
2. Muzeul recordurilor românești
Peste 35.000 fiare de călcat
Muzeul recordurilor românești este un muzeu unic ce adăpostește colecții impresionante de obiecte românești. Numele muzeului se trage de la faptul că aici se află cele mai mari colecții din lume de:
- Fiare de călcat – peste 35.000 de exemplare;
- Trivete (suporturi pentru fiarele de călcat) – peste 15.000 de exemplare;
- Tirbușoane – peste 30.000 de exemplare;
- Obiecte ce conțin floarea de colț pe ele – peste 3.000 de exemplare.
Pe lângă aceste colecții record și premiate cu premiile Guinness, în muzeu se află și colecția de filatelie – timbre, scrisori, cărți poștale și documente vechi. Impresionant cum prin timbre vechi poți descoperi istoria unei țări. O altă colecție impresionantă este cea a aparatelor foto, a mașinilor de scris și a mașinilor de cusut.
Vizitarea muzeului se face numai cu o programare prealabilă și cu tur ghidat. Este de înțeles, fiind un muzeu privat și având o astfel de expoziție.
3. Muzeul Simțurilor – Museum of Senses
Realitate sau iluzie, nu contează.
Muzeul Simțurilor este un loc plin de distracție în care simțurile și percepția îți sunt puse la încercare. Locul aceasta este plin de iluzii optice și senzații uluitoare. Muzeul se află în Mall-ul AFI Cotroceni, la etajul 1.
În cadrul acestuia fac parte câteva atracții care îți vor stimula percepția și simțurile la maxim: Stereogramele, Vortexul, Caleidoscopul, Camera lui Ames, Camera Oglinzilor și multe altele.
Turul începe într-un labirint de autocunoaștere, în care trebuie să-ți ascuți auzul și ațintești ochii, deoarece nimic nu este ceea ce pare. Apoi intri într-un spațiu natural, unde gravitația este dată peste cap și apa curge de jos în sus.
Ți-am dat doar două exemple care sper să te convingă să vizitezi acest muzeu al neprevăzutului și curiozității.
4. Muzeul Parfumului
Miros de Regina Maria a României
Muzeul Parfumuluieste un muzeu privat înființat de un pasionat de miros plăcut, Val Iacob. Muzeul a fost deschis în anul 2014 și conține peste 10.000 de parfumuri și produse cosmetice. Parfumurile sunt atât românești cât și străine. Unele dintre acestea sunt adevărate rarități, pe când altele sunt în vogă chiar acum.
Principalele atracții sunt parfumurile românești. Unele mărci sunt prezente pe piață și astăzi, altele au apus acum mulți ani. Multe din aceste nume erau prezente în băile și casele oamenilor pe vremea comunismului.
Printre acestea se numără: Romarta, Farmec, Miraj, Doina, Tabac, Femina, Do-Re-Mi, Nivea și Jubileu.
De asemenea, o altă atracție a muzeului sunt parfumurile apreciate de membrii casei regale. Apa de colonie fabricată în Germania – Koeln. Preferatul Reginei Maria era un parfum din colecția Mon Budoir a Casei Houbigant din Paris. Muzeul găzduiește parfumurile preferate ale oamenilor celebri de la Hollywood.
Muzeu Parfumului nu este un muzeu mare, este micuț, aflându-se într-o cameră de 10 mp, însă este un muzeu unic din România, cu multă personalitate și extravaganță.
5. Muzeul Ferestroika
Apartamentul oamenilor obișnuiți din anii ’80
Muzeul Ferestroika se află într-un apartament cu 3 camere din cartierul Militari și a fost înființat de un cuplu pasionat, în anul 2018. Apartamentul în care se află muzeul a fost al bunicilor. Scopul acestui muzeu este de a prezenta viața cotidiană a unei familii în anii ’80, respectiv ultima decadă din Epoca de Aur.
Un lucru atipic la acest muzeu este faptul că toate obiectele pot fi atinse. Un lucru ce rar ai ocazia să-l faci la muzeele obișnuite. Muzeul conține obiecte vechi, specifice perioadei și o expoziție foto permanentă ce surprinde diferite aspecte din viața familiilor române din anii ‘80.
Muzeul Ferestroika este unicul muzeu dedicat vieții de familie în comunism din România. Vizitarea muzeului este ghidată astfel încât oamenii să poată gusta istoria de aproape.
6. Muzeul Vârstelor
Călătoria în timp este posibilă aici
Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute este numele complet al muzeului deoarece scopul acestuia este de a plasa omul într-o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Colecția muzeului cuprinde mobilă și obiecte casnice, haine, obiecte decorative, colecții de porțelanuri, evoluția tehnologiei și a muzicii.
Colecțiile din muzeu prezintă cum era o zi din viața aristocraților din secolele trecute, cum a evoluat aceasta până astăzi, cum se năștea un copil, ce condiții, ce aparatură era folosită. De asemenea, putem vedea care au marile personalități din țara noastră de-a lungul timpului. Este un muzeu ce te întoarce în timp și îți oferă o călătorie rapidă ce te ajută să te transpui mai bine în viața precursorilor noștri.
7. Muzeul „Micul Paris”
Intimitatea aristocrației bucureștene
Muzeul „Micul Paris” este considerat de mulți unul dintre cele mai frumoase muzee din București. De ce? Ei bine, este un loc plin de încărcătură istorică bucureșteană, mai exact viața aristocratică de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
În perioada aceea, pe străzile Bucureștiului domina eleganța, bunele maniere, stilistica și literatura inspirată din viața francezilor, mai exact, viața din Paris. Muzeul aceasta prezintă acea perioadă la maxim. Chiar dacă muzeul este format doar din patru încăperi ale fostei clădiri ce aparținea familiei Dalles, reușește să transpună și să te pună în acea epocă glorioasă.
Ordinea muzeelor nu reprezintă o clasificare, ci mai degrabă sunt puse într-o ordine aleatorie. Sper că te-am convins că muzeele nu sunt plictisitoare, ci doar trebuie să-l găsești pe cel care să-ți placă ție, cel care expune materiale ce prezintă cel mai mare interes pentru tine.