Barajul Siriu este un important obiectiv hidrotehnic din România, situat pe râul Buzău din județul Buzău iar lucrarea la acest baraj s-a întins pe 22 de ani, din 1972 până în 1994. Barajul a fost amenajat între doi munți: masivul Podul Calului și masivul Siriu, de aceea, nu s-a folosit deloc ciment, ci doar din steril, rocă și un miez din argilă. Barajul are o înălțime de 122 metri și lungime la coronament de 570 de metri și acumulează peste 155 milioane de metri cubi de apă.
Rolul acestui baraj este de a furniza apă potabilă pentru populație și irigații, precum și pentru a produce energie electrică prin intermediul centralei hidroelectrice Nehoiașu cu o putere instalată de 42 MW. Hidrocentrala generează o producție medie de energie electrică. Pe an produce cam 144 GWh.
Construirea barajului a determinat schimbarea direcției drumului național DN10, ocolind lacul Siriu. Pentru această schimbare a fost nevoie de construirea mai multor viaducte. De exemplu, viaductul Giurca este lung de 276 metri, air pilonii săi au 46 metri înălțime.
Pe lângă funcțiile sale utilitare, barajul Siriu este, de asemenea, un important centru turistic din zona Buzăului. Distanța din Buzău până la baraj este de 80 de km. Împrejurimile locului oferă o frumoasă priveliște panoramică asupra rezervorului și a munților din jur.