Piața Sfatului este cel mai probabil cel mai vizitat loc din Brașov. Pe lângă faptul că este un punct de trecere spre alte zone/obiective, piața Sfatului este înconjurată de clădiri maiestuoase, care datează de secole întregi.
În anul 1520, piața Sfatului a obținut dreptul de a organiza târguri, de aici și numele de atunci, Marktplatz. Aici se întâlneau negustori din toate părțile, unguri, români, sași, arabi, greci, turci, polonezi, italieni. Conform lui Giovano Antonio Magini, în anul 1596, Brașovul era „emporiul întregii Transilvanii”.
Pe lângă acest minunat rol de târg, în perioada medievală, piața Sfatului era locul unde erau judecate vrăjitoarele cât și cei care aveau de a face cu acestea. De cele mai multe ori pedeapsa era una corporală, dar în unele cazuri și pedeapsa cu moartea. În anul 1688, în piața Sfatului a fost decapitat șeful breslei cizmarilor, Stefan Stener, pentru că s-a împotrivit austriecilor, care vroiau să între în oraș.
Târgurile s-au desfășurat aici sute de ani. Unele târguri au fost păstrate și sunt organizate și acum, în zilele noastre: Târgul Grâului, Târgul Cailor, Târgul Boilor, Șirul Florilor, Șirul Fructelor, Șirul Inului, Șirul Botelor.
În anul 1892, piața Sfatului, a circulat primul tramvai mecanizat din România. Linia tramvaiului cu abur avea 17 km.
Pe lângă piață se află în jur de 30 de clădiri monumente. Câteva dintre ele sunt: Casa Sfatului (fosta primărie) – care se află în mijlocul pieței, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Casa Negustorilor, Casa Mureșenilor, Casa Seuler, Biserica Neagră, Casa Filstich-Plecker, Muzeul Civilizației Urbane Brașov.
În prezent, în piața Sfatului sunt organizate diverse evenimente importante, precum concerte, evenimente cultural-artistice. Cel mai cunoscut și important eveniment este Festivalul „Cerbul de Aur”.