Jud Brăila Loc Brăila

Teatrul Teatrul „Maria Filotti” „Maria Filotti”

Unul dintre cele mai spectaculoase teatre din țară.

Alte denumiri: Teatrul Rally, Teatrul Regal, Teatrul Comunal, Teatrul de Stat Brăila
© Planiada

📌 Clădirea a fost construită în anii 1850 cu scop de han, de către Ianache Rally. Abia în anul 1895 a fost inaugurată ca teatru.

Hartă și direcții
Aflat în Brăila, reședința județului Brăila.

Clădirea ce găzduiește în prezent teatrul „Maria Filotti” a fost cândva, mai exact în perioada anilor ’40 și ’50 un han aflat sub proprietatea lui Ianache Rally. Aceasta însă a ars în urma unui incendiu în anul 1859 iar după renovare și restaurare a devenit teatru.

Teatrul „Maria Filotti” a fost inaugurat în anul 1864 și de atunci pe scena lui au trecut multe personalități veritabile și îndrăgite. Pe scena teatrului „Maria Filotti” a susținut numeroase reprezentații soprana de origine spaniolă, Adelina Patti considerată drept cea mai mare cântăreață de operă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Alte nume importante cunoscute la nivel european și național care au au oferit reprezentații memorabile publicului brăilean: Ernesto Rossi, Bianca Bianchini, George Enescu, Sarah Bernhardt.

Numele de Teatru Regal a fost dobândit în urma unui spectacol organizat în onoarea Maiestății Sale, Regele Carol, în anul 1878.

Proprietarii George Rally și soția sa Demosthene hotărăsc să renoveze clădirea, împrumutând bani, cu ipotecă pe clădire de la Dumitru Ionescu, un afacerist de succes și om cunoscut din Brăila. Lucrările au fost finalizate, însă soții Rally nu au reușit să restituie banii împrumutați, astfel pe 22 februarie 1900 proprietar devine Dumitru Ionescu.

© Cristian

Pe lângă teatru, în anii ’90 în clădire funcționa și hotelul Princiar, localul Monopol, clubul Regal, cafeneaua Ciolacu-Crișan, frizeria Figaro, Bertrand – blănării și pălării, florăria Wiscocil, tipografia Ethnos-Leonidas Kostomiri și librăria Cartea Rusă.

După moartea sa, Dumitru Ionescu cedează prin testament clădirea către primărie. În anul 1954 teatrul primește numele de Teatrul de Stat Brăila iar în 1969 se schimbă în numele ce-l poartă și în prezent, și anume, numele actriței Maria Filotti, care a debutat pe scena teatrului în anul 1905.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 5, 2023.