TOP 5 Cele Mai Înalte Cascade Din România

România este renumită pentru frumusețea naturală și diversitatea pe care o oferă în materie de cascade. Există numeroase cascade impresionante în țară, fiecare cu caracteristici unice și atmosfere speciale, astăzi însă vom vorbi doar despre 5 dintre ele.

Până nu de mult cea mai înaltă cascadă era numită Cascada Cailor din județul Maramureș, însă am descoperit că de fapt aceasta se află pe locul 3. Cu siguranță că în țara noastră există cascade mai mari, decât cele pe care le vom prezenta în acest articol, doar că nu sunt accesibile. De exemplu, am dat peste o cascadă din Munții Caraiman, cu o înălțime de peste 150 de metri, însă nu se poate ajunge la aceasta pentru a fii măsurată sau vizitată.

1. Cascada Cociu

120 de metri înălțime

Cascada Cociu se află în munții Mehedinți, în județul Caraș Severin și are o înălțime de 120 de metri. Cascada se află la o altitudine cuprinsă între 660-790 metri iar împrejurimile acesteia sunt sălbatice și neîngrijite. Pe traseul ce duce spre cascadă sunt copaci căzuți, bolovani rătăciți. Nu este un traseu amenajat, cel puțin momentan. Peisajul de la baza cascadei este absolut divin. Merită tot efortul. Apa cascadei cade pe stâncile calcaroase într-un mod impresionant. Datorită înălțimii, cascada nu se poate vedea în întregime atunci când te afli la baza acesteia.

2. Cascada Scoruș

104 de metri înălțime

Cascada Scoruș se află în județul Vâlcea, în apropiere de localitatea Mălaia și are o înălțime de 104 metri. Căderea apei nu este directă, ci se prelinge pe peretele aproape vertical. Până în anul 2015 cascada era cunoscută doar localnicilor, celor care treceau pe lângă ea atunci când ași duceau oile sau vacile la păscut. Nici aici traseul nu este amenajat, de aceea este nevoie de echipament adecvat. Chiar dacă drumul este dificil pe alocuri, merită tot efortul. O dată ajuns la destinație, nu vei regreta nimic.

© Arda total

3. Cascada Cailor

90 de metri înălțime

Cascada Cailor se află în apropierea stațiunii Borșa, în județul Maramureș. Înălțimea cascadei este de 90 de metri și este situată la o altitudine de 1300 de metri. Cursul apei este format datorită unui circ glaciar ce se scurge peste un abrupt calcaros, în mai multe trepte. Cascada Cailor este într-adevăr impresionantă. Traseul până la aceasta este relativ ușor. Pe alocuri abrupt, dar orice grup de vârstă poate ajunge la ea și înapoi. Chiar dacă se poate ajunge din mai multe direcții la cascadă, cel mai comod și ușor este cu telescaunul din stațiunea Borșa.

4. Cascada Șerbota

80 de metri înălțime

Cascada Șerbota se află în apropiere de localitatea Porumbacu de Sus din județul Sibiu. Înălțimea cascadei este de 80 de metri și este situată la o altitudine de 1410 metri. Vizitarea cascadei este recomandată în sezoanele mai calde, deoarece peste iarnă apa deseori îngheață. Traseul este accidentat și plin de serpentine, de aceea se recomandă ca cei ce vizitează cascada să fie echipați corespunzător. Urcarea spre cascadă este destul de dificilă, nu este recomandată persoanelor care nu au experiență în escaladări sau măcar trasee mai complexe și complicate.

© Wikimapia

5. Cascada Bâlea

60 de metri înălțime

Cascada Bâlea se află în apropiere de localitatea Cârtișoara din județul Sibiu. Înălțimea cascadei este de 60 de metri și este situată la o altitudine de peste 1200 de metri fiind situată în Munții Făgăraș între vârful Moldoveanu și vârful Negoiu. Traseul spre cascadă este unul ușor și poate fi parcurs de oricine, mai ales că există mai multe variante de a ajunge aici.

© Sorin Secli

Cascadele maiestuoase ne amintesc cu grație de frumusețea și măreția naturii din țara noastră. Aceste minuni ale apei ne arată că, indiferent de cât de agitată este lumea modernă, natura își urmează cursul în liniște și splendoare. Fiecare dintre aceste cascade are o poveste de spus și o frumusețe aparte, încurajându-ne să explorăm și să ne conectăm cu mediul înconjurător. Pentru mai multe detalii despre fiecare cascadă în parte accesați cascada pe site-ul nostru.

Pentru mai mult conținut, urmăriți-ne și pe rețelele de socializare.