Biblioteca Batthyaneum
Muzeul cărților rare
Lucrările de amenajare au început în anul 1792 în fosta mănăstire, de către episcopul romano-catolic Ignațiu Batthyány și au fost finalizate în data de 31 iulie 1798. Clădirea a fost amenajată astfel încât aici să funcționeze biblioteca, observatorul astronomic și tipografia diecezană.
La finalizarea proiectului, Ignațiu Batthyány a întocmit un act – actul fundației sale Institutum Batthyanianum iar prin acest act a donat Bisericii Catolice și Provinciei Transilvania biblioteca și toate colecțiile personale, observatorul astronomic, clădirea și terenul aferent. Prin această acțiune a oferit oricum dorește acces deschis la toate colecțiile din bibliotecă.
În 1843, profesorii liceului romano-catolic din Alba Iulia au început aici observațiile astronomice cât și consemnarea unor parametri meteo. Aceasta a dus la deschiderea primei stații meteorologice de pe teritoriul României.
În timpul revoluției maghiare din anii 1848 – 1849, observatorul astronomic a fost bombardat și parțial distrus. Soarta turnului, acoperișului și a câtorva instrumente nu a fost mai bună, acestea fiind distruse de tot.
Ulterior, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, lucrurile distruse au fost restaurate la finanțarea episcopului Ferenc Lonhart. Chiar și așa, observatorul astronomic nu a mai funcționat la capacitate maximă, ci a fost folosit doar la măsurători meteorologice.
În anul 1912, a fost inaugurată camera blindată, devenită tezaur. Aceasta conține manuscrisele și incunabulele bibliotecii, documentele arhivei istorice a Capitlului din Alba Iulia și obiecte de orfevrerie ale Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.
Inițial colecția bisericii a constat în 18.000 de unități bibliografice, manuscrise și tipărituri, toate din colecția personală a lui Ignațiu Batthyány. Astăzi biblioteca adăpostește peste 50.000 de cărți, 1.230 de manuscrise, 19.000 de documente și aproape 600 de incunabule.
Unele dintre cele mai vechi incunabule din biblioteca Batthyaneum sunt:
- Summa de casibus conscientiae a lui Astesanus de Ast – 1466
- Epistulae heroides de Ovidiu – 1494
- Opera lui Homer – 1488
- Comoediac de Aristofan – 1498
- Opera Graece în cinci volume de Aristotel – 1495-1498
- Historiae Romanae Decades de Titus Livius – 1469
Cele mai vechi lucrări de colecție din biblioteca Batthyaneum sunt:
- De sacramentis de Nicolaus Olahus – 1561
- Palia de la Orăștie – 1582
- O parte din Codex Aureus, cunoscut și ca Evangheliarul de la Lorsch cu evangheliile lui Matei și Marcu din secolul al IX-lea
După Marea Unire și până la naționalizarea din 1949, biblioteca și tot ce conținea ea se afla în administrarea Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia. În anul 1949, biblioteca a fost confiscată de către statul român. La această mișcare nu a fost făcut niciun inventar, nicio evidență a lucrurilor confiscate.
În 1961, Biblioteca Batthyaneum devine filiala Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Bibliotecă Națională).
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a cerut retrocedarea bibliotecii, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13 din 1998. După efectuarea tuturor demersurilor, s-a hotărât ca biblioteca să fie retrocedată. Dar statul român nu a făcut ce era de făcut – să întocmească o comisie de punere în posesie. Prin urmare, biblioteca se află tot în proprietatea statului român și în administrarea Bibliotecii Naționale.
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia nu a stat cu mâinile în sân. A dus cazul la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) unde s-a hotărât, pe data de 25 septembrie 2012, că statul român trebuie să plătească în termen de trei luni, suma de 15.000 de euro reclamantei, pentru prejudiciu moral. Pe lângă aceasta, statul trebuie să plătească și cheltuielile de judecată către cei doi avocați – Monica Macovei (fost ministru al justiției) și Dan Mihai.
Nici în acest caz statul nu a făcut nimic. De aceea, în anul 2015, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a început un nou proces pentru recuperarea Bibliotecii Batthyaneum. Însă, această acțiune a fost respinsă în anul 2018, de către Curtea de Apel din Albă Iulia.