Jud Cluj Loc Cluj-Napoca

Grădina Grădina Botanică din Cluj Botanică din Cluj

Cea mai frumoasă grădină botanică din România

Alte denumiri: Grădina Botanică "Alexandru Borza"
© Emilia Morariu

📌 Grădina conține peste 10.000 de specii de plante din toate părțile lumii. Este structurată în mai multe sectoare: sistematic, medical, economic, ornamental, fitogeografic.

Hartă și direcții
Aflat în Cluj-Napoca, reședința județului Cluj.

Grădina Botanică din Cluj-Napoca se întinde pe o suprafață de 14 hectare și se află în partea sudică a orașului. Grădina aparține de Universitatea Babeș-Bolyai și a fost fondată de către profesorul Alexandru Barza în anul 1920. Astăzi, grădina botanică din Cluj este atât spațiu didactic și științific din cadrul Universității, cât și un obiectiv turistic vizitat anual de mii de turiști.

În prezent, grădina găzduiește peste 10.000 de specii de plante. Pentru o grădină botanică este foarte mult. De aceea, a intrat în rândul celor mai prestigioase grădini botanice din lume.

Speciile ce se află aici sunt din toate colțurile lumii, de aceea a fost nevoie să fie structurată pe mai multe sectoare, atât pentru a le oferi condiții cât mai propice plantelor, cât și pentru o organizare mai bună:

  • Sectorul ornamental – cuprinde specii de plante lemnoase și ierboase care încântă vizitatorii de-a lungul întregului an. Din acest sector face parte Grădina Japoneză, Grădina Mediteraneană și Rosariumul.
  • Sectorul medicinal – cuprinde specii de plante medicinale și curative.
  • Sectorul fitogeografic – cuprinde o colecție de plante aranjate în funcție de asociațiile lor naturale.
  • Sectorul economic – cuprinde plantele ce sunt cultivate și folosite în industrie, de exemplu, palmierul de ulei.
  • Sectorul sistematic – cuprinde specii de plante grupate pe familii, dispuse după ordine și clasedin punct de vedere filogenetic.

Printre principalele atracții din grădina botanică se află Grădina Japoneză, deoarece este amenajată în stilul tradițional gyo-no-niwa și cuprinde element specifice Japoniei. Aici poți găsi un lac artificial cu insulă în mijloc cu un pod curbat specific japonez. În jurul lacului au fost puse patru lanterne de piatră aduse chiar din Japonia.

Ca și în orice altă grădină botanică și aici găsim un complex de sere în care sunt cultivate plante ecuatoriale și tropicale. Aici serele se întind pe o suprafață de 3 500 de m² și sunt șase la număr:

  • Sera cu plante suculente
  • Sera cu plante acvatice
  • Sera cu bromeliacee
  • Sera cu palmieri
  • Sera cu orhidee și ferigi
  • Sera cu vegetație din Australia și din partea mediteraneană

Grădina adăpostește și specii de plante românești aduse din Moldova, Banat, Oltenia, Podișul Transilvan, Munții Carpați și dunele maritime ale Mării Negre.

În cadrul grădinii botanice fac parte și câteva instituții cu scop științific, didactic și cultural:

  • Muzeul Botanic ce cuprinde peste 7000 de piese și exponat folosite cu scop științific.
  • Herbarul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca este cel mai mare din țară, cuprinzând peste 650 000 de eșantioane de plante din toate regiunile lumii.
  • Biblioteca de Botanică deține materiale de la instituții cum ar fi Asociația Muzeului Ardelean, Catedra de Botanică a Universității Clujene, Biblioteca Institutului Botanic cât și donații de la o serie de oameni de știință clujeni.

Se estimează că în grădina botanică din Cluj-Napoca există peste 4 milioane exemplare de plante, multe dintre ele pe care de dispariție. 

Linkuri Grădina Botanică din Cluj

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 25, 2023.