Mocănița Mocănița Apusenilor Apusenilor

Alte denumiri: Mocănița de pe Valea Arieșului
© Apuseni.info

📌 La momentul inaugurării calea ferată pe care circulă Mocănița Apusenilor era cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm.

Hartă și direcții
Aflat la de Alba Iulia, reședința județului Alba.

Calea ferată cu ecartament îngust din Munții Apuseni a fost construită la începutul anilor 1900. Inițial mocănița circula între Turda şi Abrud cu o viteză de până la 40 de km/oră prin 27 de stații. În anul 1912, când a fost inaugurată, calea ferată Turda-Abrud era cea mai lungă linie CFI, cu ecartament de 760 mm.

Rolul mocăniței a fost de a transporta lemne, mărfuri dar și persoane de pe Valea Arieșului. Datorită faptului că a circulat timp de 85 de ani fără întrerupere, mocănița a ajuns să fie simbolul văilor și simbolul moților. În anul 1997 calea ferată și mocănița au fost închise pe motiv de nerentabilitate. Datorită acestei decizii linia ferată a fost lăsată în paragină și furată de către hoții care au dus șinele la fier vechi.

© Ziua de Cluj

Mocănița Apusenilor a intrat în funcțiune în anul 2019, pe sectorul căii ferate din localitatea Lunca Arieș și Sălciua. Lungimea linei este de 9 km și începe din satul Lunca Arieșului din județul Alba și durează aproximativ două ore, dus-întors. La finalul cursei se poposește puțin la cascada Şipote din Munții Trascăului.

Linkuri Mocănița Apusenilor

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în martie 6, 2023.