Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”
Pășește în viața „Salvatorului”
Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” a fost construit din inițiativa părintelui societății „Salvarea”. Aceasta a angajat un arhitect și inginer român de origine armeană Hristea „Cristofi” Cerchez. Împreună cu acesta au călătorit în Oltenia unde au găsit sursă de inspiraţie pentru noua vilă. Vila Minovici a fost construită într-un stil neoromânesc, în anul 1906, pe trei nivele – parter, etaj şi mansardă. Terasa de la etaj a fost împărțită în două: o parte este balcon de tip logie și cealaltă parte a fost inspirată de prispa românească, cu stâlpi sculptaţi cu motive populare.
O dată cu finalizarea vilei, aceasta devine un muzeu privat. Funcționează ca muzeu privat până în anul 1937. Ulterior, Dr. Nicolae Minovici donează clădirea primăriei Bucureștiului, cu tot ce se află în ea.
Inițial era numit Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici”, deoarece obiectele din muzeu reprezintă o vastă colecție de artă etnografică românească, adunată cu grijă de către Nicolae Minovici. Colecția muzeului cuprinde: icoane, țesături, ceramică, obiecte din lemn și instrumente muzicale tradiționale, toate adunate de pe teritoriul României. Pe lângă arta populară românească, muzeul conține și un fond documentar despre activitatea doctorului Nicolae Minovici.