Muzeul Parfumului din București se află pe Calea Dorobanți în interiorul parfumeriei Beautik. Muzeul nu este unul imens, însă adăpostește zeci de mii de parfumuri. Aproape fiecare parfum din muzeu are propria poveste fascinantă. Parfumurile de aici aparțineau sau erau preferatele personalităților cunoscute de la noi din țară sau peste hotare.
Proprietarul acestui muzeu este Val Iacob, cel care deține și lanțul de parfumerii de lux Beautik Haute Pafumerie. Având o pasiune atât de mare pentru parfumuri a hotărât ca pe lângă vânzarea parfumurilor să pună propria colecție de parfumuri rare și valoroase la dispoziția oamenilor. Colecția lui Val Iacob este imensă, acesta deține peste 20.000 de parfumuri și obiecte legate de prezentul și trecutul parfumului.
Ce este de fapt un parfum?
Parfumurile sunt esențe aromatice compuse din uleiuri esențiale și alcool, care se evaporă gradual și lasă un miros plăcut. Fiecare parfum are o compoziție unică care poate include note florale, fructate, lemnoase sau orientale. Bineînțeles că la fiecare parfum diferă concentrația, de la apă de toaletă la apă de parfum sau apă de parfum pur de parfum. Alegerea unui parfum potrivit poate fi dificilă, dar merită efortul, deoarece poate completa frumos persoana și personalitatea omului.
Poate că te întrebi care este diferența între apa de toaletă și apa de parfum. Ei bine, există câteva criterii și proprietăți bine definite:
- Apă de toaletă – are o concentrație mai mică de uleiuri esențiale, de obicei între 5% și 10%. Datorită concentrației scăzute este folosită ca produs de îngrijire personală de zi cu zi. Acest tip de parfum are un miros subtil și persistent, dar nu foarte puternic.
- Apă de parfum – are o concentrație mai mare de uleiuri esențiale, de obicei între 15% și 20%. De regulă este destinată sa fie folosită pentru ocazii speciale sau pentru un miros puternic și persistent. Acest tip de parfum persistă mai mult pe piele și are un miros mai intens.
Alegerea între apa de toaletă și apa de parfum depinde de preferințele și necesitățile individuale. Dacă dorești un miros discret și ușor, atunci apa de toaletă este alegerea potrivită. Dacă cauți un miros puternic și persistent, atunci alege apa de parfum.
Ce rarități ascunde Muzeul Parfumului?
Cea mai veche sticluță de parfum din muzeu are aproape 200 de ani vechime. Este vorba despre apa de toaletă Lubin, din anul 1825. Sticluța din muzeu este cea originală, cea din fabrică. Este absolut miraculos pentru că din 1825 până azi s-au întâmplat multe, chiar și două războaie mondiale au avut loc, dar sticla de parfum a rămas intactă, bine protejată. Acest parfum a fost cumpărat de către proprietar de la cineva din România. Cum a rămas intact? Ei bine, persoana în cauză nu știa cum să deschidă sticla parfumului.
În anul 1922, regina Maria a României a devenit imaginea Casei Houbigant. Parfumul preferat de regină a fost Mon Boudoir. După moartea reginei parfumul nu a mai fost produs, în semn de omagiu. În anul 2019, la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Val Iacob a convins Casa de parfumuri Houbigant să reproducă parfumul Mod Boudoir.
Tot pe rafurile muzeului se află și cea mai îndrăgită pudră de toate femeile din 1917 – pudra Caron. Această pudră este fără dubiu una dintre cele mai cunoscute din lume.
Un alt parfum ce aparținea unui membru regal este Le Vainqueur. Parfumul aparține Casei Rancé și a fost parfumul pe care-l purta Napoleon Bonaparte. Rețeta originală se produce și astăzi. De aceea, dacă vrei să mirosi ca și Napoleon Bonaparte, știi ce să achiziționezi, costă doar 735 de lei.
În anul 1955, Henri Giboulet, a creat un parfum special pentru Grace Kelly viitoarea prințesă de Monaco. L-a creat cu ocazia câștigării premiului Oscar pentru filmul „The Country Girl”. Parfumul a fost inspirat de către faimosul cocktail al vremii, de aceea creatorul l-a denumit Gin Fizz. Este un parfum strălucitor, proaspăt și chic.
În muzeu se află și renumitul parfum Femme inspirat de formele feminine, creat de către Edmond Roudnitska. Acesta a creat și parfumul actriței Audrey Hepburn. Tot pentru actrița Hepburn au fost create parfumurile L’Interdit de la Givenchy și Spring Flower de la Creed.
Cum au stat românii la capitolul parfumuri și cosmetică în trecut?
Muzeul Parfumului găzduiește și o colecție de parfumuri și cosmetice de la branduri românești. Sticluțele nu sunt la fel de cochete ca cele ale francezilor, însă ascund mirosuri de care fiecare femeie din anii ’80 își aduce aminte. Muzeul găzduiește următoarele câteva branduri românești: Miraj, Farmec, Do-Re-Mi, Macul Roșu, Mărgăritar, Primăvara, Turist.
Chiar dac este un muzeu micuț, Muzeul Parfumului adăpostește adevărate comori. De aceea, merită vizitat măcar o dată în viață.