Peștera Muierilor se află în județul Gorj, în comuna Baia de Fier, pe marginea sudică a Masivului Parâng. Apa din râul Galbenul a sculptat în calcarele mezozoice formând astfel peștera. În timpul războaielor, peștera adăpostea femeile și copiii rămași acasă fără tată, aceasta fiind înrolat – de aici și numele.
Dimensiunile peșterii
Lungimea peșterii este aproximativ de 7000 de metri și are 4 niveluri. Nivelul inferior este format din rezervația speologică împărțită în sectorul de nord de 1500 metri și sectorul de sud cu 880 de metri. Turiștii pot vizita nivelul superior care este special amenajat în aces scop. În totalitate acest nivel are 1228 de metri, dar doar 573 dintre aceștia sunt ușor de accesat. Peștera Muierilor este prima peștera electrificată din România.
Atracțiile principale din peșteră
Peștera Muierilor are câteva atracții speciale și unice:
- Domul Mic – seamănă cu o cupolă gotică.
- Sala Altarului
- Valul Altarului
- Amvonul
- Candelabrul Mare
- Imaginea Stâncii Însângerate – scurgerea oxidului de fier.
- Vălul Muierii
- Bazinele Mari
- Cascadele împietrite
- Dantela de Piatră
- Poarta
- Sala cu Guano
- Sala Turcului
- Galeria Urșilor – aici au fost găsite scheletice de urși, hiene, lei, lupi, vulpi, mistreți și capre sălbatice.
- Sala Musteriana – aici au fost descoperite multe obiecte ce aparțineau culturilor cu mult înaintea erei noastre.
În peșteră, mai exact în Cupola mare, există o colonie de lilieci ce se hrănesc cu insectele pe care le procură noaptea, înafara peșterii.
În anul 1952, în peștera Muierilor au fost descoperite fragmente de oase de la trei specii diferite de om. Unul dintre cranii a fost cercetat și s-a descoperit că are o vechime de aproximativ 30.000 ani.