Jud Mehedinți Loc Dubova

Chipul Chipul lui Decebal lui Decebal

Cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa

Alte denumiri: Statuia lui Decebal
© Amaury Dreher

📌 Statuia este de o mărime impresionantă, dar și locul în care este situată îi oferă un aer aparte. Chipul lui Decebal este sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarce și alți 11 alpiniști. Lucrarea a durat 10 ani.

Hartă și direcții
Aflat la de Drobeta-Turnu Severin, reședința județului Mehedinți.

Chipul lui Decebal se află în apropierea orașului Orșova, din județul Mehedinți, pe malul stâncos al Dunării. Basorelieful are o înălțime de 55 de metri și lățime de 25 de metri. Această sculptură în piatră maiestuoasă este chipul ultimului rege al Daciei, Decebal.

Sculptura în piatră a fost efectuată din dorința lui Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator și om de afaceri stabilit în Italia. Care a sprijinit și finanțat lucrarea cu 1 milion de dolari. Executarea acestei lucrări a fost condusă de către Florin Cotarcea, un sculptor din Orșova. Ajutat de încă 11 sculptori-alpiniști, au terminat lucrarea în 10 ani (1994-2004). Chipul lui Decebal se află pe locul doi ca cea mai înaltă sculptură din piatră în lume și pe locul unu în Europa.

Măsurătorile elementelor componente:

  • Ochii au o lungime de 4,3 metri
  • Nasul are o lungime de 7 metri și lățime de 4 metri.

Lucrarea aceasta a fost una destul de periculoasă datorită înălțimii, viperelor, căldurii. Pentru a modela stânca a fost nevoie peste o tonă de dinamită. Pentru ca lucrarea să poată fi realizată a fost nevoie ca copacii care împădureau stânca să fie defrișați. Datorită faptul că la stâncă se poate ajunge doar pe apă, toate utilajele și toate materiale de care era nevoie au fost cărate în mâini.

De la schelă până la baza stâncii, sculptorii aveau de parcurs un drum de 30 de minute, de aceea, s-a lucrat în două ture: de la 07:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. Lucrările au fost realizate din martie până în octombrie, în lunile de iarnă sculptorii erau liberi.

În urma trepidațiilor și a stâncii care se macină, nasul regelui a început să se fisureze. Ca să nu se desprindă și să cadă, nasul a fost remodelat și întărit.

Incidentele din timpul sculptării

Din cauza smulgerii a câtorva pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii cinci sculptori-alpiniști au căzut în gol câțiva metri. Din fericire niciunul dintre aceștia nu a fost rănit grav.

Un alpinist. afoot mușcat de către o viperă. Nici aceasta nu a pățit nimic, deoarece i s-a administrat imediat un ser antiviperin.

Sub chipul lui Decebal a fost sculptată o inscripție: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 30, 2023.