În România există peste 1000 de baraje. Dintre acestea 250 sunt evaluate ca baraje mari. Un lucru pe care îl au în comun toate aceste baraje este faptul că au fost construite până în anul 1989 (cu mici excepții). Coincidență sau nu, cele mai multe baraje au fost construite pe timpul Regimului Comunist. Ulterior, nu a mai fost construită o astfel de lucrare.
Scopul acestor baraje a fost producerea energiei electrică dar și de a schimba soarta satelor și localităților din zonele în care acestea au fost construite.
Scurtă istorie a construirii barajelor în România
Primele amenajări hidraulice au fost făcute între anii 1888-1900. În această perioadă au apărut și primele centrale hidroelectrice în lume. Prima centrală hidroelectrică din România a fost amenajată pe râul Dâmbovița, în cadrul regularizării Dâmboviţei – hidrocentrala Grozăvești.
În anul 1928 a fost înființată Comisia Internațională a Marilor Baraje. Pe atunci România deținea doar 3 baraje care erau considerate mari, deși niciunul nu depășea 30 de metri: Văliug (27 metri), Sadu II (13 metri), Râșca Mică (20 metri). Barajele acestea au fost construire în perioada anilor 1907-1909 și toate sunt din zidărie de piatră și arcuite. Barajele au fost realizate după proiectele lui Otto Incze din Aachen şi a urmaşilor săi.
Cel mai semnificativ an din punct de vedere al hidroenergiei a fost anul 1930. Din acel an s-au construit centrale compuse din 6 acumulări. Acestea erau folosite pentru regularizarea debitelor pe râul Colentina și pentru asanarea părții de nord a Bucureștiului.
Spre sfârșitul anilor 1950, în cadrul Institului de Studii și Proiectări Energetice a luat naștere programul de studiu și cercetare privind posibilitățile de dezvoltare a resurselor hidroenergetice din țară. Fondatorii școlii românești de Hidrotehnică au fost profesorii Dorin Pavel și Cristea Mateescu.
Cele mai mari baraje din România
1. Barajul Gura Apelor
Înălțime: 168 metri
Barajul Gura Apelor este construit pe valea Râului Mare din Hațeg. Construcția barajului a început în anul 1975 și a fost finalizată după 11 ani, în anul 1986. Barajul are o înălțime de 168 metri și acumulează peste 225 milioane de metri cubi de apă. Barajul din Parcul Național Retezat este cel mai mare baraj de miez de argilă și anrocamente din Europa.
2. Barajul Vidraru
Înălțime: 166 metri
Barajul din apropierea Transfăgărășanului este cel mai mare baraj arc din România. Acesta este construit pe râul Argeș din județul Pitești și are o înălțime de 166 metri. Lungime la coronament a acestui baraj este de 307 metri și are o adâncime de 166 de metri. Barajul a fost construit în perioada anilor 1960-1966 pentru a produce energie electrică dar și pentru a evita inundațiile. Barajul Vidraru se află pe locul 8 în Europa ca cel mai înalt baraj și pe locul 20 din lume.
3. Barajul Izvorul Muntelui de la Bicaz
Înălțime: 127 metri
Barajul Bicaz sau Barajul Izvorul Muntelui se află în județul Piatra Neamț. Construirea acestui baraj a fost o adevărată provocare pentru constructorii de baraje. Construirea barajului de la Bicaz a durat 10 ani, timp în care peste 15.000 de români au participat la construcția acestuia. Lucrarea spectaculoasă are influențe rusești și a fost finalizată în anul 1960. Barajul este un baraj de greutate din beton cu o înălțime de 127 metri. În Europa, barajul Izvorul Muntelui se încadrează în top 10 baraje de acest fel.
4. Barajul Siriu
Înălțime: 122 metri
Barajul Siriu este construit pe răul Buzău din județul Buzău. Construcția barajului a durat 22 de ani, din 1972 până în 1994. Barajul este alcătuit din steril, rocă și un miez din argilă, deoarece s-a construit prin unirea a doi munți: masivul Podul Calului și masivul Siriu. Înălțimea barajului Siriu este de 122 metri și lungime la coronament de 570 de metri. Barajul acumulează peste 155 milioane de metri cubi de apă.
5. Barajul Valea Drăganului
Înălțime: 120 metri
Barajul Drăgan se află în județul Cluj pe confluența râurilor Drăgan și Sebeșel. Construcția barajului a fost finalizată în anul 1987. Lucrarea de ridicare a barajului Drăgan sau Floriu, cum i se mai spune, a fost una extrem de dificilă datorită terenului stâncos. Barajul are o înălțime de 120 de metri și o deschidere de peste 400 de metri și acumulează 112 milioane de metri cubi de apă.
Barajele sunt extrem de importante și ar trebui să ne bucurăm că le avem, chiar dacă o dată cu ele s-au schimbat multe lucruri și chiar mulți oameni au plătit cu prețul vieții. Rolul lor este de a furniza apă potabilă, de a produce energie electrică și de a proteja zonele und sunt amplasate împotriva inundațiilor.