Băile Băile Termale Romane Termale Romane

Centru SPA de pe vremea dacilor

Alte denumiri: Germisara
© Raul Dumitruv 2021

📌 Cândva aceste băi erau vizitate de cei mai înstăriți locuitori ai Daciei, astăzi, sunt complet abandonate și părăsite. Deși arată aproape ca în Antichitate, aproape ca acum 2000 de ani, autoritățile nu sunt interesate de amenajarea acestui loc minunat.

Hartă și direcții
Aflat la de Deva, reședința județului Hunedoara.

Băile Termale Romane de la Geoagiu Băi datează pe teritoriul țării noastre de mii de ani. În antichitate, locul acesta era un loc destinat celor înstăriți, celor care își permiteau luxul. Din păcate, astăzi, aceste băi termale sunt degradate și lăsate în paragină. Cu toate acestea, mulți români vin aici să beneficieze de puterea vindecătoare a apei termale. Ne-ar plăcea să putem da un update în anii următori cu reabilitarea acestui loc de poveste.

Pe vremuri această stațiune era denumită Thermae Germisara și era cunoscută pentru apa termală vindecătoare. Conform cercetătorilor, băile termale erau dispuse pe două niveluri. Nivelul de sus consta în sistem de camere de baie – astăzi au mai rămas canalele, podeaua și o parte a elevaţiei. Iar jos bazinul mare, care conform istoricilor era unul sacru, de fapt, toată zona era sacră și respectată.

Băile Termale Romane se află chiar în centrul stațiunii și sunt construite într-un promontoriu circular cu diametrul de 90-95 metri. În anul 1935, când au fost săpate bazine moderne, au fost descoperite statuile lui Esculap și Egeea. Doar după acestea ne putem da seama că această locație este aici de ani buni.

Pe lângă cele două statui s-au mai găsit și alte statui, monede, depuneri de altare, obiecte din metal prețios, obiecte de uz cotidian, cât și dovezi care atestau prezența unui templu dedicat Nymphaelor.

Ansamblul aceasta complex de băi termale a fost părăsit după retragerea romanilor din Dacia. Alte informații ulterioare nu s-au mai găsit. După mulți ani, în secolul al XVI-lea, regele Ungariei, Ioan Sigismund Zápolya a amenajat un loc de baie curativă pe care îl folosea adeseori pentru a se relaxa și a beneficia de puterea izvoarelor termale.

Stațiunea ce a fost amenajată ulterior aici a acoperit o parte însemnată din teritoriul vechii aşezări. Izvoarele termale ce alimentau doar această locație au fost captate şi folosite la alte bazine. Din păcate, în anul 1980, înfăţişarea arhaică a bazinului a fost compromisă. În locul acestuia s-a construit o piscină de beton.

Astăzi din vechile construcții se mai găsesc bazinele cu banchete, urme ale lăcașelor de cult închinate divinităților și rețeaua de canale săpate în stâncă prin care se dirija apa.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 21, 2023.