Bazilică romanică a fost construită la începutul secolului al XIII-lea, de către sașii stabiliți la Sebeș, chiar dacă în acea perioadă erau multe invazii și bazilica a fost distrusă, sașii au reconstruit-o din nou, doar că de data aceasta în stil gotic, specific cistercienilor. Cu toate acestea, câteva elemente romanice au fost păstrate. Biserica are în jurul său ca fortificație, două turnuri de apărare. Ca inspirație a fost folosit modelul bisericilor vestice. Lungimea bisericii este de 43 de metri.
În interiorul bisericii se află un altar absolut minunat, o adevărată comoară ce datează din jurul anului 1520, cu înălțimea de 13 metri și lat de 6 metri, de tip renascentist.
Un alt obiect măreț, cu care biserica se mândrește este orga veche a bisericii. Orga, ce pare că datează din anul 1791, conform inscripțiilor de pe ea, este funcțională, doar că se folosește o singură dată pe an, de Paște.
Totodată, aici se află o piatră sculptată cu trei fețe triste de femei și prinsă cu un lanț gros – piatra penitenței. Aceasta datează din anul 1760 și are o greutate de 15 kilograme. Legenda spune că femeile care își înșelau bărbații și erau prinse primeau o pedeapsă. Ca pedeapsă, femeilor li se agăța această piatră de gât și erau obligate să stea așa duminică în timpul slujbei, la intrarea în biserică.
Ca în toate bisericile evanghelice, fiecare enoriaș își are locul său în biserică, la fel este și în biserica evanghelică din Sebeș. Băncile din spate sunt pentru tineri, iar cu cât înaintează în vârstă, se mută tot mai în față.
Cum ajungi la Biserica Evanghelică din Sebeș?
Odată ajuns în Sebeș, nu ai cum să nu o observi. Biserica se află în centrul localității. Indiferent din ce parte intri în oraș, tot o vei observa.
În ziua de luni, biserica este închisă. De aceea, îți recomandăm să îți planifici vizita Sebeșului de marți până duminică. Programul de vizitare este de la 10:00 – 13:00 și de la 15:00 – 17:00. Duminică este programul de slujbă și biserica este deschisă numai după-amiaza. Taxa de intrare este de 6 lei pentru adulți (în interiorul bisericii). Poți face poze gratuit, atâta timp cât nu folosești bliț.