Biserica Neagră din Brașov a fost construită pe locul unei vechi biserici romanice din secolul al XIII-lea, care a fost distrusă în urma invaziei tătarilor din anul 1241. Construcția actualei biserici a început în anul 1383, atunci când Brașovul se afla într-o creștere economică și culturală proeminentă. Însă, datorită invaziei turcilor din anul 1421 construcția a fost întreruptă. S-a continuat construcția ulterior, însă planul a fost cu mult simplificat. În anul 1471 a avut loc un cutremur care a împiedicat construcția turnului la înălțimea plănuită.
Construcția a fost finalizată în anul 1477, urmând ca ulterior să mai fie îmbunătățite anumite lucruri: în 1499 se montează o orgă nouă, iar în 1514 au mai fost realizare lucrări la turn, prin care a fost adăugat un ceas și clopote. Biserica Neagră găzduiește hramul Sfânta Maria, deoarece, înainte, biserica Neagră era o biserică romano-catolică. Hramul se află și astăzi în hala porții sudice.
De-a lungul secolelor XVI-XVII biserica a suferit diferite transformări datorită cutremurelor, fapt ce a dus ca la jumătatea secolului al XVII-lea să fie nevoie de o restaurare. Cea mai mare transformare însă, a fost marele incendiu din 21 aprilie 1689, ce a cuprins biserica, distrugând mobilierul din interior și acoperișul. De aici și numele de Biserica Neagră – pereții îmbibați de fum.
Biserică Neagră a fost refăcută datorită unor meșteri din Polonia, orașul Danzig, deoarece meșterii noștri nu se pricepeau să închidă un acoperiș atât de mare. O dată cu această reparație, bolțile nu mai sunt în stil gotic, ci în stil baroc.
Biserica Neagră are o dimensiune de 89 de metri lungime și 38 de metri lățime, ceea ce o face cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Aici încap aproximativ 5000 de oameni. Biserica Neagră nu este celebră doar pentru dimensiunile sale grandioase, dar și pentru clopotul din bronz care cântărește 6 tone. Este al treilea cel mai mare clopot din România. Dacă suntem la capitolul rarități, Biserica Neagră deține cea mai mare colecție de covoare orientale din Europa – 110 la număr.