Cabana Cabana Vadu Crișului Vadu Crișului

© Consilului Județean Bihor
Hartă și direcții
Aflat la de Oradea, reședința județului Bihor.

Cabana Vadu Crișului se află în mijlocul naturii, într-o zonă turistică importantă din județul Bihor. Având în imediata proximitate Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului este un punct de popas și odihnă perfect.

Clădirea a fost construită de către Societatea Carpatină Ardeleană – Erdély Kárpát Egyesűlet, o asociație non-profit înființată în 1891 în Cluj Napoca. Inițial, clădirea a fost inaugurată ca și restaurant turistic de către groful Zichy Ödön în anul 1905. Restaurantul avea o terasă acoperită și la etaj câteva camere pentru turiști. În anul 1909, a fost construită cabana Luiza care avea 14 camere în care se puteau caza turiștii ce veneau să exploreze Defileul Crișului.

În anul 1918, restaurantul și cabana au fost cumpărate de către familia Mateescu. Starea clădirilor nu era ideală, fiind avariate în urma războiului. În anul 1945, atât terenul cât și clădirile au fost naționalizate iar una dintre clădiri a fost demolată. În 2006, moștenitorii familiei Mateescu recuperează proprietatea și în anul 2007 clădirea este cumpărată de către Consiliul Județean Bihor.

În anul 2021 au început lucrările de reabilitare a cabanei. Procesul a fost unul dificil deoarece toate materialele au fost transportate până la cabană cu trenul, nefiind accesibil un drum pentru mașini.

După reabilitare, cabana va fi folosită ca Centru de Monitorizare și Promovare a Naturii Vadu Crișului.

Articolul a fost actualizat acum 1 an, în iunie 1, 2023.