Această rezervație naturală este unică în România datorită aspectului de canion ce o oferă coloanele roșii săpate în piatră pe parcursul a 60 de milioane de ani. Dacă este adevărat, nu știm, dar ce știm cu adevărat este că această destinație îți dă impresia că ești într-o altă țară.
Râpa Roșie se întinde pe o suprafață de 10 hectare, la doar 4 km de orașul Sebeș. Aceasta rezervație este formată din formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant. Pereții „cantonului” au o înălțime ce variază între 50-420 metri. Datorită acestei înălțimi intimidate, Râpa Roșie poate fi văzută din depărtare.
Aspectul coloanelor roșii poate da impresia că este o ruină a unei clădiri impozante. Însă, aceste coloane sunt etajate de câteva roci ce au formă de piramide, despărțite de ravene. Acest tip de microrelief este numit de geografi „badlands”, adică pământuri rele.
Cum s-a format Râpa Roșie, conform specialiștilor?
Un torent a produs o eroziune în depozitele sedimentare de vârstă miocen inferioară, datorită alternanței de argile roșii cu gresii cenușii și roșii. Aceste roci se dezagregă ușor în nisipuri. De asemenea, pe alocuri apar și intercalații de microconglomerate, care în urma spălării liantului argilos se transformă în pietrișuri și argile. Acestea se acumulează în timp la baza versantului.
Cutele adânci din Râpa Roșie, numite și „piramide coafate” au fost săpate de șiroaiele de apă. Conurile de dejecție de la baza verstanului își modifică aspectul și dimensiunile în funcție de ploile abundente.
Turnurile, obeliscurile, coloanele, contraforturile și piramide de pământ de culoare roșiatică ce formează acest relief aparte au fost create și datorită lipsei de vegetație. Deoarece astfel, apa de șiroire, prăbușirile și alunecările s-au concentrat doar pe rocă.
În jurul râpei se pot găsi și câteva plante mai rare și impresionante:
- Garoafa endemică
- Ochi de stepă
- Stejar pufos
- Specia endemică Onosma heterophyllum cu Agropyron cristatum, rare în Transilvania
- Feriga mediteraneană
- Stepă caldă sudică
- Arbustul
Ce legendă ascunde Râpa Roșie?
În Râpa Roșie se află o peșteră dezvoltată în pământ și care are 25 m dezvoltare şi 4,5 m denivelare. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari peşteri din lume. Bătrânii povestesc că această peșteră a fost denumită Gaura Hoților, deoarece aici se ascundeau bandiții. Până aici se susține că ar fi o poveste adevărată. Ce urmează însă, este o legendă.
Pe meleagurile din jurul Râpei, trăia un băiat pe nume Lică a lu’ Brânză. Acesta avea un talent deosebit. Se strecura în spaţii înguste. Lică, pe lângă că avea acest talent, era un cioban al satului, ce ieșea adeseori cu animalele pe la Râpa Roșie. De aceea, o știa ca ochii din cap.
Într-o zi, banca de la Sebeș a fost spartă. Conform poliției de atunci, hoțul avea doar o singură cale de acces – o fereastră mică mică, prin care numai un sugar putea intra. De aceea, pentru că știau un singur om care are această abilitate, l-au închis pe Lică. Chiar dacă în timpul perchezițiilor nu au găsit nimic la casa acestuia.
În timpul șederii lui Lică la pârnaie, iubita inimii lui era văzută cum mereu urcă la Râpa Roșie. De aici, s-a speculat faptul că Lică a ascund banii furași în peștera Gaura Hoților. S-a făcut o cercetare a locului, însă degeaba, nu s-a găsit nimic. După eliberarea din închisoare, Lică și iubita lui au emigrat în America. De acolo, le trimiteau părinților sume mari de bani. Dacă erau bani câștigați cinstit sau nu, este o întrebare la care nu vom afla răspuns.