Jud Bihor Loc Oradea

Grădina Zoologică din Oradea

📌 Grădina Zoologică din Oradea a fost înființată în anul 1960 și extinsă în anul 2010. De atunci, vizitatorii se pot bucura de o grădina zoologică ca din Vestul Europei.

Hartă și direcții
Aflat în Oradea, reședința județului Bihor.

Grădina Zoologică din Oradea a fost înființată în anul 1960 și inaugurată în 1962. Spațiul unde este amenajată grădina zoologică are o suprafață de 3,2 hectare și este plin de pomi de diferite specii și multă vegetație. La început, grădina zoologică adăpostea peste 700 de animale din 32 de specii aduse aici cu ajutorul Ocoalelor Silvice. Cu timpul, datorită donațiilor au fost aduse și câteva păsări exotice, mai ales cele care se puteau adapta climei temperate.

În anul 2007, grădina zoologică din Oradea a fost închisă pentru că datorită spațiilor înguste și condițiilor nefavorabile pentru animale și-a pierdut autorizația de funcționare. De aceea, în anul 2010 grădina s-a extins cu 3,5 hectare de teren. O dată cu această extindere, în anul 2010 au fost făcute lucrări de amenajare și modernizare în valoare totală de 19.445.238 lei cu TVA. 75% din această sumă a fost contribuția Ministerului Mediului și Pădurilor și 25% contribuția Municipiului Oradea. Lucrările au fost finalizate trei ani mai târziu, 15 mai 2013. Lucrările ce au fost făcute sunt următoarele:

  • Grădina Zoologică a fost extinsă de la 3,2 hectare la 7,4 hectare;
  • Au fost construite 42 de țarcuri pentru animale;
  • Au fost amenajate spații de recreere și educație;
  • S-au construit clădiri administrative, magazii și depozite;
  • A fost construit și amenajat un cabinet veterinar;
  • Au fost amenajate câteva spații pentru expoziții;
  • Au fost construite și amplasate două monitoare tip touchscreen ce conțin informații despre speciile expuse;
  • Au fost amenajate toalete publice;
  • A fost reabilitată rețeaua de alimentare cu energie electrică și apă.

Colecția animalelor expuse în grădină crește de la an la an datorită relațiilor de colaborare cu grădinile zoologice din România și străinătate. În prezent, grădina zoologică din Oradea adăpostește peste 650 de animale din 140 de specii diferite.

Mamifere

carnivore, erbivore, omnivore

Din categoria de mamiferelor carnivore, în grădina zoologică din Oradea găsim jaguar, leopard, leu, leu, lup cenușiu, pisica sălbatică, râs, tigru siberian și vulpe roșcată. Din categoria mamiferelor erbivore găsim antilopa Addax, antilopa cu coarne spiralate, antilopa Lechwe, cal ponei, cangur Bennett, capibara, căprior European, cerb Carpatin, cerb Lopatar, lama, lemur cu coadă inelată, liliac de fructe egiptean, oaie cu coamă, veverița Degu și zebu. Se găsesc aici și câteva mamifere omnivore cum ar fi babuin, capucin brun, cercopitec de savană, coati, pecari, porc spinos, raton, saguin comun, suricată, tamarin cu mâna de aur și ursul brun.

Păsări

autohtone și exotice

Din categoria păsărilor autohtone în grădina zoologică din Oradea găsim bibilica, fazanul comun, găina pitică, huhurez mare, rața sălbatică și uliu șorecar. Grădina adăpostește și câteva specii de păsări exotice: emu, fazan argintiu, fazan auriu, nandu, papagal cântător, papagal de vizuină, papagalul Jako, papagalul Kakariki, papagalul Micul Alexandru, papagalul Nimfă, papagalul Peruș, papagalul Rosella, păun albastru, porumbelul diamant, rața Carolina, trompetistul Hornbill și turturea răzătoare.

Reptile

șerpi, șopârle și țestoase

Din categoria șerpilor în grădina zoologică din Oradea găsim cinci specii: boa Constrictor, boa Curcubeu, piton Birmanez, șarpe de lapte și șarpe regal californian. Găsim și două specii de șopârle: iguană verde și varan de Nil. La capitolul țestoase, grădina zoologică adăpostește patru specii: țestoasa Aligator, țestoasa de Apă Europeană, țestoasa de uscat și țestoasa lui Hermann.

Cam astea ar fi animalele, însă cum am menționat mai sus, acestea pot varia. De exemplu, în anul 2022, s-au născut primii doi puișori de tigru. Această întâmplare a fost unică pentru grădina zoologică din Oradea.

Linkuri Grădina Zoologică din Oradea

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în februarie 21, 2023.