Mănăstirea Acoperământului Maicii Domnului din Dorna-Arini a început să fie construită în anul 2000, din inițiativa Arhiepsicopului al Tomisului Teodosie, pe terenul părinților săi. La construcția acesteia au contribuit localnicii și enoriașii din Arhiepiscopia Tomisului, cât și unele companii din Suceava și Constanța.
Mănăstirea a fost terminată în anul 2004 și sfințită pe 20 octombrie de către Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și de către Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica a fost construită din lemn de stejar și este acoperită cu șindrilă. La exterior este împodobită cu brâie de sculpturi în lemn. Iconostasul și mobilierul din interiorul mănăstirii sunt sculptate cu motive florale, în stejar. Pictura din mănăstire este în stil bizantin și a fost efectuată de către o echipă de pictori coordonată de Valentina Petrescu.
Clopotnița, construită în anii 2002-2004 se găsește chiar la intrarea în complexul monastic. Înălțimea acesteia este de 60 de metri și găzduiește 24 de clopote (cel mai mare clopot are 5 tone). Construcția acesteia este bineînțeles și ea în stil maramureșean cu forma unui trunchi de piramidă, cu un foișor în formă de săgeată în vârful acesteia.
În 2005 a fost finalizat și un hotel de trei cu cinci etaje lângă mănăstire, cu un pavilion administrativ aferent, iar din 2011, în acest complex funcționează baza de tratament medical recuperator, care poartă numele Procopie și Elisabeta. De asemenea, hotelul are o sală de conferințe și restaurant omologat.