📌 Până în prezent nu există date concrete cu privire la începuturile acestei mănăstiri, primele însemnări fiind făcute la începutul anilor 1500, însă, cu siguranță nu acelea au fost începuturile ei. Ceea ce o face specială nu este doar faptul că este o mănăstire rupestră, ci și picturile religioase și Inscripțiile greceşti.
Mănăstirea Corbii de Piatră este o mănăstire ortodoxă din satul Jgheaburi, din județul Argeș. Aceasta este un ansamblu rupestru ce datează din secolul al XIV-lea.
Biserica mănăstirii este săpată în peretele masiv al stâncii care are 30 de metri înălțime și 14,5 metri lungime. Un alt ansamblu săpat în stâncă este trapeza, sala de mese a mănăstirii. Despre această sală de mese se spune că a fost folosită de către Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber.
Prima atestare documentară cu privire la Mănăstirea Corbii de Piatră apare în anul 1512, atunci când monahia Magdalina, proprietara moșiei de la Corbi, fiică și soție de boier, înființează Mânăstirea de la Corbii de Piatră. Cu privire la biserică există câteva informații cum că ar exista înaintea mănăstirii. Dar nu este nimic sigur.
În anul 1897, în timp ce se desfășura slujba de Înviere, peretele vestic al nasolului s-a surpat. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Peretele a fost refăcut din inițiativa localnicilor, care au angajat meșteri italieni cioplitori în piatră care au știut cum să refacă peretele. În biserică există picturi foarte valoroase, care conform specialiștilor, sunt în cea mai pură tradiție bizantină, făcute undeva în secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme.
Ceea ce oferă unicitate acestei biserici este prezența a două altare pe un singur naos. Altarele erau și ele realizate în stil pur bizantin. S-a speculat de-a lungul timpului că unul dintre ele ar fi altar catolic, însă s-a tot contestat acest lucru, la urmă rămânând concluzia că ambele sunt de origine ortodoxă.
Timp de 200 de ani mănăstirea a fost închisă. Redeschiderea a avut loc în anul 2003, iar de atunci se fac slujbe zilnice după rânduiala monahală.