Muzeu Copiilor se află pe Bulevardul Decebal din București și este o adevărată destinație plină de distracție pentru copii. Muzeul a fost amenajat de către Centrul de Proiecte Educationale-Proedus, aflat în subordinea Primăriei Capitalei în anul 2019. Este locul ideal în care copiii se pot juca și explora lucrurile în siguranță într-un mod distractiv. Un avantaj este faptul că există ghizi care sunt în permanență alături de copii și le explică fiecare detaliu și lucru în parte.
Suprafața muzeului este de 1.850,77 metri pătrați și este amenajat într-un stil ultramodern, inovator și interactiv. Capacitatea muzeului este de 350 de vizitatori simultan deoarece este alcătuit din 110 încăperi diferite cu activități din domenii precum geografie, tehnologie, istorie, cultură și artă. De asemenea, unele expoziții se schimbă după o vreme, doar 25 dintre acestea sunt expoziții interactive permanente.
Spațiul acesta le permite celor mici să exploreze lumea prin intermediul realității virtuale și cu ajutorul mini-laboratoarelor specifice. Prin aceste două surse, copiii învață ce înseamnă știința, robotica, holograma, imprimante 3D, simulatoare de rachete, simulatoare de submarine și o călătorie virtuală prin corpul uman.
Muzeu se vizitează pe ture pe diferite categorii de vârstă cuprinse între 4 și 18 ani. Tururile sunt făcute cu ajutorul unui ghid, sub formă de circuite. Fiecare tur durează aproximativ 2 ore și trece prin diferite secțiuni. Secțiunile au ghizi individuali îmbrăcați tematic, conform spațiului în care sunt repartizați.
Ce poate vizita copilul tău în cadrul Muzeului Copiilor?
În circuitul 1 este prezentată lumea viitorului. Aici sunt prezente hologramele, simulatoarele de rachete spațiale, diferite machete realizate cu imprimantă 3D, un planetariu. Aici copiii vor putea experimenta diferite lucuri cu simțul auditiv și vizual, vor învăța despre sistemul solar și despre cosmos.
Circuitul 2 așteaptă copiii cu arta spectacolului, expoziții de costume de teatru, istoria fotografiei, istoria filmului, arta gastronomiei. În cadrul artei gastronomice este amenajată o bucătărie reală cu toate dotările . Tot în cadrul acestui circuit copiii învață despre corpul uman unde au fost amenajate camere senzoriale pentru a explora diferite părți și simțuri ale organismului. De asemena, experimentele din cadrul laboratoarelor de fizică și chimie sunt o atracție inedită pentru micii curioși.
În al 3-lea circuit a fost amenajată lumea studiourilor de televiziune, de radio, de montaj și creație montaj. Tot aici cei mici vor experimenta virtual lumea subacvatică cu ajutorul simulatorului de submarin, se vor plimba printr-o grădină botanică sau zoologică. Expoziția denumită „medii de viață” este plină de ecrane cu jocuri interactive, elemente decorative 2D și 3D, proiecții senzoriale și jocuri digitale.
Circuitul 4 este destinat copiilor până la 7 ani și este alcătuit dintr-o rachetă, o zonă de jocuri interactive, lumea poveștilor și simulatorul de rachete.
Tot în cadrul Muzeului Copiilor sunt organizate diferite ateliere și seminare tematice atractive pentru copii.