Parcul Natural Lunca Mureșului este o arie protejată din municipiul Arad, ce se întinde de-a lungul râului Mureș. Suprafața parcului este de 17.455 hectare, ceea ce o face cea mai mare arie protejată din vestul României. Parcul este alcătuit din ape curgătoare, ape stătătoare, galerii de sălcii și plopi, păduri aluviale, zăvoaie și șleauri de câmpie, adăpost pentru 200 de specii de pasări. Unele păsări din acest loc se află sub protecție pe plan internațional.
Zona Lunca Mureșului este un ecosistem tipic de zonă umedă, de aceea se confruntă des cu inundații – o dată la trei ani. Însă, animalele și vegetația s-au obișnuit și adaptat la acest fenomen. Multe dintre plantele din parcul natural au nevoie de aceste inundații ca să germineze și să consume substanțele nutritive proaspăt dizolvate în apă. La fel ca și în cazul păsărilor, în parcul natural Lunca Mureșului se află și specii de plante ierbacee rare sau pe cale de dispariție.
Unele plante de aici fac parte din „Lista roșie a plantelor superioare din România” ca specii vulnerabile sau rare: forfecuța bălții, neghină, inariță, chiminul porcului, stupiniță, ștevie de baltă, trifoiaș de baltă, peștișoară, cornaci. Conform Convenției de la Berna aceste plante sunt strict protejate.
În Lunca Mureșului există și posibilitatea de a te plimba cu canoe, caiac sau barcă cu motor pe apele rezervației. Prețul diferă de la o ambarcațiune la alta. Totodată, se pot închiria și biciclete contra sumei de 3 lei/oră sau 15 lei/zi.
Pe lângă biodiversitatea parcului, acesta pune la dispoziție și activități de educație ecologică pentru copii, de aceea a luat naștere proiectul „Școală în natură” pentru elevi.