Jud Alba Loc Sub Piatră

Peștera Peștera Huda lui Papară Huda lui Papară

© Nicu Farcaș

📌 Peștera Husa lui Papară este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase peșteri din Munții Apuseni. Din păcate, sistemul de acces a fost distrus, iar aceasta a devenit nevizitabilă.

Hartă și direcții
Aflat la de Alba Iulia, reședința județului Alba.

Peștera Huda lui Papară este așezată în Munții Apuseni, într-un loc sălbatic ce face ca locul să fie vizitat de mii de turiști, chiar dacă peștera în sine este închisă de câțiva ani. Peștera Huda lui Papară este cea mai lungă, cea mai dificilă, cea mai denivelată, u cea mai înaltă galerie, cu cea mai mare sală, cu cel mai mare debit, cu cel mai lung curs subteran, cu cea mai mare cascadă din toate cascadele din grupa Munţilor Trascău din Apusenicu. Este peștera în care este cea mai mare colonie de lilieci din Europa și cu cel mai mare depozit de chiropterit (excremenete de lilieci) din România.

Numele peșterii se trage din regionalismul „huda” care înseamnă cale îngustă, gaură în pământ, adăpost sau peșteră și „papară” care poate avea origini latine și anume „papa”, ce are semnificație ca conducător religios. De aceea, numele peșterii poate însemna casa conducătorului religios. În preistorie peștera chiar a fost folosită ca loc de cult. De asemena, au tot găsite în peșteră unelte de piatră neșlefuite care ar putea aparţine omului Neanderthal.

© Dorin Țimonea

În anul 1300, localnicii au ridicat o bisericuță pe dealul din faţa intrării în peşteră. Rolul acesteia era de a-i proteja pe oameni de forțele necurate din interiorul peșterii. Bisericuța a fost însă arsă de tătari și dinamitată de armata lui Bucoi, dar de fiecare dată localnicii au refăcut-o. În 1990, alături de bisericuță a fost construită o mănăstire de călugărițe.

Așa cum am mai menționat, în peștera Huda lui Papară se află cea mai bogată faună chiropteră din Europa. Acum câțiva ani, aici au fost descoperiți peste 84.000 de lilieci.

Peștera este o adevărată rețea subterană, formată din multe tuneluri, galerii, palate, săli înalte, săli înguste, iar fiecare dintre acestea are o denumire sugestivă: Labirintul Luduşan, Sala Virgină, Sala Tăcerii, Sala Crucii cu Sifonul sau Sala Minunilor care are 102 metri înălțime.

© Planiada

În anul 1986, peștera a fost amenajată astfel încât să poată fi vizitată, însă, sistemul de acces a fost distrus în întregime de viituri. De aceea, astăzi, peștera poate fi vizitată și explorată numai de speologi foarte experimentaţi.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în decembrie 22, 2022.