Rezervația naturală Iezerul Ighiel este o arie protejată de tip mixt și se află în Munții Trascăului, din județul Alba. Rezervația se întinde pe o suprafață de 20 ha, la o altitudine de 900 și 1.276 metri. În această arie protejată se află și un lac de baraj natural, care s-a format în calcare jurasice, pe o bază de roci eruptive De asemenea, aici se găsesc mai multe doline și peșteri calcaroase, culmi cu vârfuri înalte de până la 1.276 metri, pășuni și fânețe.
Lacul din această rezervație este cel mai mare lac carstic din România, cu o adâncime de 9 metri. Totodată, lacul Iezerul Ighiel este cel mai mare lac de baraj natural din țară.
Flora rezervației naturale Iezerul Ighiel este alcătuită în principiu de vegetație forestieră: fag, pin de pădure, molid, brad, carpen. Aici se pot găsi și câteva specii de flori rare: păiuș roșu, trifoiul alb, vinariță, iarba mieilor, iarba vântului și iarba câmpului.
Cum ajungi la rezervația naturală Iezerul Ighiel?
Drumul spre acest mic paradis este destul de simplu. Din Albă Iulia o iei pe DN74, spre Zlatna. Ajuns în satul Șard, o iei la dreapta după calea ferată și ajungi în comuna Ighiu. De acolo, ții drumul înainte pe DJ 106H, și ajungi în satul Ighiel. La un moment dat, drumul devine mai accidentat, însă accesibil pentru mașini. După câteva serpentine abrupte, ajungi în zona coniferelor, la aproape 1.000 de metri altitudine.