Rezervația Rezervația Tinovul Mohoș Tinovul Mohoș

Alte denumiri: Tinovul Mohus
© Irina Mihaela Nedelcu

📌 Tinovul Mohoș este al doilea loc vulcanic din Masivul Ciomatu Mare. De aceea, este un loc impresionant și plin de surprize.

Hartă și direcții
Aflat la de Miercurea Ciuc, reședința județului Harghita.

În Masivul Ciomatu Mare s-au format două cratere vulcanice, iar Tinovul Mohoș este unul dintre ele (celălat este locul în care se află Lacul Sfânta Ana). Din această cauză, Tinovul Mohoș este un loc foarte interesant, a fost denumit chiar „lacul cu mușchi”. Mai simplu spus, în această rezervație se află o mlaștină acoperită cu mușchi, mușchi plutitori. Ca în orice mlaștină mai mare, este recomandat să nu o explorezi fără un ghid, deoarece există pericol de scufundare, blocare. Atunci când o vizitezi, este indicat și necesar să nu te abați de la pasarelele de lemn.

Lacul s-a format în urma celei de-a doua erupții din Masivul Ciomatu Mare. La prima erupție s-a format Lacul Sfânta Ana, iar la cea de-a doua, Tinovul Mohoș. De aceea, s-a și format mușchiul de turbă, care poate ajunge chiar și la 20 de metri adâncime.

© Alina Licuriceanu

Vegetația ce s-a dezvoltat aici, datorită umezelii, craterul vulcanic, mușchiului de turbă este impresionantă, însă, s-au dezvoltat și câteva plante otrăvitoare, unice în România. Aceste plante otrăvitoare sunt halucinogene sau carnivore.  Pe lângă aceste plante periculoase, aici poți observa 20 de specii de mușchi de turbă, trestia de câmp, mesteacănul pufos și cel pitic, răchită, pinul silvestru și multe alte vegetații minunate. De asemena, aici vei întâlni multe reptile, diferite specii de păsări, dar poți întâlni chiar și lupi sau urși.

Să nu vizitezi Tinovul Mohoș pe timp de ploaie sau după ce a plouat, devine foarte periculos, deoarece mușchiul se transformă într-un burete plin cu apă.

Intrarea se face contracost: 5 lei intrarea și 10 lei parcarea.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 4, 2023.