Barajul Bicaz este un baraj hidroenergetic și a fost construit pe o perioadă de 10 ani (1950-1960). La construcția acestuia au participat peste 18.000 de oameni – militari, deținuți politici, preoți, intelectuali și locuitorii de pe Valea Bistriței. Obligați fiind de Regimul Comunist aceștia au lucrat la construcția barajului, la tunelul de aducţiune și la uzina electrică de la Stejaru. Deoarece numărul decedaților nu se cunoaște, informațiile fiind păstrate secrete pe vremea comunismului, a fost ridicată o cruce comemorativă la capătul barajului.
Lacul care s-a format în urma construirii barajului nu are un nume definitiv, locuitorii dându-i diferite nume: Lacul Baza, Lacul Izvorul Muntelui sau doar Izvorul Muntelui. Acest lac este cel mai mare lac de acumulare din țara noastră, având o lungime de 35 km.
Pentru a putea construii barajul, satele din jur au fost demolate, doar biserica de la Hangu a rămas în picioare și se poate vedea vârful acesteia în momentul în care nivelul apei scade.
Barajul Bicaz a fost construit din beton, la o înălțime de 127 metri și lung de 435 metri. La nivelul blocurilor deversoare lățimea este lățimea maximă a barajului și este de 119 metri. Barajul unește Muntele Gicovanu cu Obcina Horștei și este o atracție turistică de mare interes pentru turiști.
Dacă hotărâști să vizitezi mai adânc și atent împrejurimile barajului s-ar putea să dai ciocănitoarea neagră, pițigoi, forfecuța, ciuful de pădure, mierla gulerată, iepuri, șoareci, șerpi, arici, vulpi și veverițe – aceștia pot fi găsiți în locurile mai nepopulate.
Dacă ești interesat de plante, aici vei găsi peste 700 de specii de plante: barba ungurului, omagul cu flori galbene, mesteacăn, stejari, măceș, merișori, ghiocei, ienuperi, floarea de colț. Există aici și câteva plantele ocrotite de lege: floarea de colț, campanula carpatica, zada, crucea voinicului
Cum ajungi la Barajul Bicaz?
Barajul Bicaz se află în Carpații Orientali, în județul Neamț, la 4 km de orașul Bicaz. Principalul drum pe care poți ajunge este DN15 – Bicaz – Poiana Largului.