Jud Cluj

Barajul Barajul Drăgan Drăgan

Alte denumiri: Barajul Valea Drăganulu, Barajul Floriu, Barajul Drăgan-Floriu
© Paul Mocan

📌 Barajul Drăgan este un baraj în arc situat pe confluența râurilor Drăgan și Sebeșel din județul Cluj. Barajul se află în top 5 cele mai mari baraje din țara noastră, având o înălțime de 120 de metri.

Hartă și direcții
Aflat la de Cluj-Napoca, reședința județului Cluj.

Construcția barajului Drăgan a fost finalizată în anul 1987 pe confluența râurilor Drăgan și Sebeșel din județul Cluj. Lucrarea a fost una dificilă de realizat datorită terenului stâncos. Barajul Drăgan are o înălțime de 120 metri iar deschiderea de peste 400 de metri. Suprafața lacului de acumulare este de 293 hectare și acumulează peste 112 milioane de metri cubi de apă. Lacul este plin de pești ( preponderent păstrăv și clean) de aceea este des vizitat de pescari.

Lacul de acumulare este alcătuit din patru brațe, care în total au 12 km. Datorită faptului că este un baraj în arc îți dă impresia că stai pe un nai gigantic. Datorită amplasamentului oferă o priveliște nemaipomenită.

La baza lacului de acumulare, se zice că este scufundată cabana Pârâul Crucii. Cabana ar fi fost un loc de refugiu pentru români după Edictul de la Viena din 1940. Prin acest edict România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei Ungariei. Tot aici se afla și un magazin de la care se aprovizionau cei se exploatau lemnul din pădurile bogate ale Transilvaniei.

Barajul se află la 70 de km de Cluj-Napoca, mai exact pe drumul național DN1 Cluj-Oradea. De la drumul E60 dinspre Bucea sunt 25 de km iar dacă se intră pe drumul dintre Ciuciea și Poieni se află la 25 de km. Din păcate, zona nu este foarte bine amenajată, pe alocuri sunt multe gropi și drum distrus. Dar merită vizitată măcar o dată în viață.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în februarie 9, 2023.