Cascada Bâlea se află în Munții Făgăraș între vârful Moldoveanu și vârful Negoiu, la o altitudine de peste 1200 metri. Înălțimea cascadei este de 60 de metri și este cea mai mare cascadă în trepte din România. Debitul cascadei nu este unul foarte puternic însă acest lucru nu o face mai puțin frumoasă, deoarece surprinde prin aspectul și măreția sa.
Scurt istoric
În jurul anului 1700, doctorul G. Lindner face prim atestare despre zona Bâlea. În 1750, căpitanul Jacob Zultner menționează această zonă în scopuri geografice, cu privire la trasarea granițelor. Mai târziu Societatea Carpatină a Transilvaniei înființată în anul 1880 la Sibiu, promovează zona și amenajează mai multe drumuri montane, efectuează marcajele corespunzătoare și organizează pentru prima dată ascensiuni de sezon.
Frumusețea locului a atras în anul 2006 investitori, astfel încât este construit primul hotel de gheață din Europa de Est. Acesta avea o formă de iglu și avea loc pentru 16 persoane. De atunci până în prezent se construiește în fiecare an unul în perioada ianuarie- martie. Gheața pentru această construcție este luată din lacul Bâlea.
Cel mai simplu traseu spre cascadă este de pe Transfăgărășan la Cabana Bâlea unde se găsește marcajul punct roșu. Dacă urmezi punctul roșu, traseul parcurs pe jos durează aproximativ 50 de minute. Alte marcaje care duc la cascadă sunt bandă albastră sau cruce roșie. Acestea două pornesc de la telecabină. Dacă alegi să parcurgi drumul cu telecabina vei avea parte de un peisaj mirific de ansamblu al cascadei. Costul vizitării zonei cu telecabina este de 30 ron/adult și 15 ron/copil.
Dacă îți dorești să escaladezi cascada, este nevoie de echipament special în funcție de sezonul în care o vizitezi.