Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă este o mănăstire ortodoxă foarte veche din piatră situată în comuna Cetățeni din județul Argeș. Mănăstirea se află într-o peșteră naturală așezată pe o pantă abruptă, la 881 metri altitudine. Lungimea mănăstirii este de 12 metri, lățimea de 4 metri și înălțimea de 3,2 metri.
Primele atestări documentare cu privire la această mănăstire apar în anul 1574, însă dacă ne uităm la pictura din schit se disting portrete ale lui Nicolae Alexandru Basarab care era domnitor în perioada 1353-1364. În perioada anilor 1673-1677 a avut loc o reconstruire finanțată de către vornicul Neagoe Secuianu.
În anul 1821, Mănăstirea Cetăţuia Negru Vodă este arsă și distrusă de turci. Localnicii satului Cetățeni au refăcut schitul în anul 1859. O dată cu reconstruirea s-au efectuat lucrări de refacere a picturilor. Această sarcină au avut-o Iosif starețul, Neaga ucenicul și monahul Gheorghe Vinețeanu.
Mănăstirea are în interiorul ei altarul papistășesc special făcut pentru doamna Marghita, soția lui Basarab. În fiecare an între sărbătorile Izvorul Tămădurii și Adormirea Maicii Domnului, izvorăște din piatra altarului un firicel de apă, despre care localnicii spun că ar avea puteri vindecătoare. Conform spuselor Arhimandritului Ioanichie Bălan, aici s-au retras de-a lungul timpului mulți sihaștri, ajungând la o sfințenie desăvârșită. Tot aici a fost retras și Sfântul Cuvios Ioanichie Schimonahul, călugărul care a reușit să renunțe la lume și să trăiască în pustnicie timp de 30 de ani.
Din ansamblul mănăstirii face parte o clădire etajată pentru chilii și încă câteva încăperi monahale ce au fost ridicate în secolul XIX.
În anul 1993 au avut loc câteva lucrări importante: s-a construit o clopotniță nouă, o bibliotecă, aghiasmatarul și încă câteva chilii pentru călugării din mânăstire.