Mănăstirea Mănăstirea Nămăiești Nămăiești

Locul care adăpostește cele mai vechi icoane

© Wikivoyage

📌 Această mănăstire este una dintre cele mai vechi mănăstiri de maici din țara noastră. Interiorul este săpat în piatră, ceea ce o încadrează în categoria mănăstirilor rupestre. Datorită faptului că se află la o înălțime de peste 800 metri oferă o priveliște pitorească a zonei.

Hartă și direcții
Aflat la de Pitești, reședința județului Argeș.

Mănăstirea Nămăiești este o biserică săpată de mâini omenești într-o stâncă undeva în secolul al XVI-lea. Se spune că în peștera unde este situată mănăstirea a fost găsită o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată de Sfântul Evanghelist Luca. Iar aceasta era motivul pentru care s-a hotărât construirea acestei mănăstiri chiar în peșteră.

Legenda Mănăstirii

Despre icoana cu chipul Maicii Domnului pictată de Sfântul Apostol Luca

Conform legendei, trei ciobani au petrecut noaptea în peștera din stâncă. În acea noapte toți trei au avut același vis. În vis li s-a arătat un înger care le-a spus că în peșteră se află o icoană cu chipul Maicii Domnului pe ea. Dimineața când s-au trezit au povestit fiecare în parte visul din noaptea trecută. Văzând că toți trei au avut același vis s-au cutremurat și au plecat din peșteră pe un alt versant alăturat. Visul i-a urmat și acolo. În noaptea următoare toți au avut același vis ca și în noaptea precedentă. A treia noapte însă, tuturor li s-a arătat chiar Maica Domnului care i-a dus în grota unde aveau să găsească icoana. Tot în acea noapte, Maica Domnului le-a zis ca în mănăstire să fie întotdeauna locuită de 33 de oameni.

Se consideră că această icoană este una dintre cele 12 icoane pictate de Sfântul Apostol Luca. Cele 12 icoane erau pentru cei 12 apostoli. Fiecare trebuia să primească câte o icoană cu chipul Maicii Domnului. Această icoană ar fi adusă la noi de către Apostolul Andrei care propovădui Evanghelia în Dobrogea iar apoi în Dacia Superioară.

În anul 1798, icoana a fost ferecată în argint de către Enache Postelnicul. În 1913, soția unui general din armata română a finanțat o ramă argint pentru icoană.

Mănăstirea Nămăiești astăzi

Pe lângă așezare monahală și biserică, mănăstirea găzduiește și un muzeu cu o colecție de obiecte de artă feudală, populară și bisericească, cât și o colecție e carte veche româneascâ.

Articolul a fost actualizat acum 2 ani, în ianuarie 19, 2023.