Drumul Transrarău este declarat al treilea cel mai frumos drum montan din România, după Transalpina și Transfăgărășan și chiar merită acest loc în clasament. Drumul traversează masivul Rarău, în partea de nord a României și este situat la o altitudine de 1.400 m deasupra nivelului mării, cu o lungime de aproximativ 28 de km. Această rută pitorească traversează peisaje montane impresionante, păduri întinse și văi adânci, oferind o experiență de neuitat în mijlocul naturii.
Pe lângă drumul în sine, Transrarău te va răsfăța cu peisaje spectaculoase pe tot parcursul călătoriei. De la vârfurile acoperite de zăpadă ale munților, la văile pline de verdeață și râurile cristaline care curg în voie, fiecare colț al acestui drum montan te va surprinde și te va încânta. Dacă ești norocos, ai putea chiar să întâlnești câteva specii de animale sălbatice: veverițe, cerbi, sau chiar urșii pot să apară în peisajul sălbatic al Munților Rodnei.
Traseul Transrarău este numit și Drumul Comorilor legând satele Chiril (pe latura de sud) și Pojorâta (pe latura de nord) iar până în 2014 a fost plin de găuri și extrem de îngust, făcând accesul destul de dificil. Însă, a fost refăcut și extins.
Acest nume nu i-a fost întrebuințat degeaba, pentru că Transrarăul ascunde adevăratele comori ale munților Rarău și Giumalău:
- Pietrele Doamnei
- Stâncile Adam și Eva
- Pârâul Izvorul Giumalău
De acest drum se leagă și o legendă străveche. Se spune că Petru Rareș, în 1541, și-ar fi adăpostit familia și averea în hoardele tătare din Munții Rarău. Urmăriți de invadatori, Elena, soția lui Petru Rareș și fiul lor, s-ar fi adăpostit să se roage într-o peșteră, iar pietrele uriașe ar fi căzut peste locul în care comoara era ascunsă, îngropând totodată și hoții care au venit la furat.
Transrarăul merită parcurs și vizitat părticică cu părticică. Comorile ascunse se găsesc în inima pădurilor, la poalele munților.